Radar · Djurrätt

Ett steg närmare burfritt EU: Jordbruksutskottet uppmanar till utfasning av burar

Grisar på väg till slakt i Storbritannien.

Ett förbud mot burhållning av djur inom matindustrin kan bli verklighet i EU. I ett beslut uppmanar EU:s jordbruksutskott EU-kommissionen att fasa ut burarna.

Syre har tidigare rapporterat om medborgarinitiativet End the cage age, som kräver att det införs ett förbud mot burhållning av djur inom matindustrin i EU. Bakom initiativet står över 170 miljö- och djurskyddsorganisationer och 1,4 miljoner EU-medborgare och från totalt 18 länder. Budskapet är tydligt: Utfasning av burar ska finnas med när EU:s direktiv om skydd av djur inom livsmedelsproduktionen från 1998 revideras.

Nu ställer sig även EU:s jordbruksutskott bakom kravet på att fasa ut burarna. Under fredagen röstade jordbruksutskottet fram ett förslag som uppmanar EU-kommissionen att lägga fram en lagstiftning som förbjuder burar inom livsmedelsproduktionen i EU till år 2027. Förslaget röstades igenom med 39 röster för, 4 emot och tre nedlagda röster. I uppmaningen föreslås även att förbudet ska gälla både vid import till EU såväl som för produktion inom EU.

Ledamöterna i utskottet pekar bland annat på att alternativ till burhållning inom livsmedelsindustrin finns och genomförs framgångsrikt i ett antal medlemsländer. Samtidigt som dessa system bör förbättras och uppmuntras till på nationell nivå, är det nödvändigt att upprätta en lagstiftning på EU-nivå för att för att säkerställa lika villkor för jordbrukare i hela EU, enligt utskottet.

Hönor i bur. Foto: Otwarte Klatki, CC BY 2.0 Wikimedia Commons. Foto:
Griskultingar som diar i bur. Foto: Nom d'util, CC0, via Wikimedia Commons. Foto:
Öppna i helskärm
1 / 2

Beslut kan komma i sommar

I april debatterades End the cage ages krav i EU-parlamentet, där flera tongivande parlamentariker och kommissionärer ställde sig bakom en utfasning av burarna.

”Vi är mycket väl medvetna om att vi behöver göra mer och vi måste sträva efter att göra bättre. Och vi är absolut fast beslutna att göra det. Det europeiska medborgarinitiativet är en läglig påminnelse om detta. Det är också ett exempel på demokrati när den är som bäst”, sa Stella Kyriakides,  EU-kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet när hon uttryckte sitt stöd till initiativet.

EU-kommissionen har tidigare meddelat att de i början av juni kommer att lämna ett besked om föreslagna åtgärder utifrån ECI:s krav.

Senast den 15 juli bör kommissionen ha fattat ett beslut ifall det skall inledas en lagstiftningsprocess för förbud mot burhållning inom livsmedelsindustrin.

Läs mer: Burfri djurhållning på agendan i EU: ”Fullt stöd för en omvandling”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV