Radar · Utrikes

Kajaker blockerar oljetanker i Oslo hamn

Aktivister från Extinction rebellion framför oljetankern Ramanda som ska tankas av olja från det norska företaget Equinor.

Aktivister från Extinction rebellion har tagit sig innanför säkerhetszonen för oljetankern Ramanda, ett svenskt skepp som skulle gå i hamn för att fyllas med Equinors olja, i Oslo hamn. ”Vi vill stoppa frackingen, stoppa utvinningen i Vaca Muerta i Argentina och förstås stoppa all expansion av oljeutvinning”, säger Samuel Jarrick vid Extinction rebellion, från en gummiflotte utanför hamnen.

Omkring 30 aktivister i kajaker och gummiflottar har under lördagseftermiddagen tagit sig in i Oslo oljehamn för att protestera mot det norska statliga oljebolaget Equinor – nordens största företag. Aktionen är den del av en rad auktioner kallade Nordic rebellion som har pågått i Oslo under veckan.

– De (Equinor reds. anm.) är väldigt bra på att gröntvätta sig. Det få känner till i Norge är att de utför en fruktansvärt smutsig utvinning av skiffergas på ett område där det bor ursprungsbefolkning, Mapuchefolket, i Argentina. En av aktivisterna som är här kommer från Argentina och vi riktar en skarp uppmaning mot länderna i nord att stoppa att utvinning i Argentina, säger Samuel Jarrick.

Vaca Muerta, i Argentina, innehåller de näst största skiffergasreserverna i världen och de fjärde största skifferoljereserverna

Banderoller

Samtidigt som aktivisterna befinner sig utanför oljetankern håller den på att lasta av olja från fartyget.

– Nu har vi gjort andra saker för att få uppmärksamhet som att sätta upp stora banderoller med ”Ban oil, life over profits”, säger Samuel Jarrick.

Hittills har minst en person gripits under aktionen. Sedan i början av veckan då Nordic rebellion startade i den norska huvudstaden har närmare 200 aktivister gripits.

"Djupt oetiskt"

– Man kan säga att de stora oljebolagen är väldigt bra att ignorera protester och inte agera kraftfullt mot dem. De vill inte ha dålig uppmärksamhet då de vet att det som de håller på med är djupt oetiskt och helt bortom all klimatvetenskap. Vi kan inte fortsätta olja på det här sättet, säger Samuel Jarrick och fortsätter:

– Vi hoppas att kunna stanna kvar länge, men det beror förstås på hur vi orkar och hur motparten reagerar.

Läs mer: 

Extinction rebellion protesterar: Sorgeparad och 90 gripna i Oslo 

Medvind för oljemotståndarna inför norska valet: ”Det brinner nu”

Extinction rebellion utlyser protestvecka i Norge: ”De tar inte klimatkrisen på allvar

Norska valet: Strid om miljardstöden till oljebolagen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV