Radar · Miljö

Extinction rebellion protesterar: Sorgeparad och 90 gripna i Oslo 

Extinction rebellion genomför en protestvecka i Norge – och i Stockholm genomfördes en sorgeparad under onsdagen.

Under onsdagen genomförde Extinction rebellion en sorgeparad i Oslo – för att uppmärksamma klimatförändringarna och utrotningshotade arter. Samtidigt uppges 90 klimataktivister har gripits i samband med protesterna som pågått i den norska huvudstaden.

Sorgeparaden inleddes klockan tio på onsdagen vid Naturhistoriska museet i Oslo. Syftet med paraden var att kasta ljus på konsekvenserna av den miljöförstörelse som pågår, och anhängarna riktade kritik mot överkonsumtion, tron på evig tillväxt och jakten på olja.

I ett pressmeddelande skriver Extinction rebellion att det även kommer att ske ett antal lagliga och olagliga aktioner under onsdagen, som bland annat är riktade mot olika myndigheter.

Nyligen genomförde Extinction rebellion en aktion mot Lundin energy i Stockholm, som är ett av de oljebolag som fått licens att borra efter olja i norska Arktis. Aktivisterna beskrev då aktionen som en upptakt till den planerade protestveckan i Norge.

"Norska regeringen vet om att deras olja förvärrar klimatkrisen"

I måndags blockerade bland annat Extinction Rebellion oljedepartementet i Oslo. De tog sig dessutom in i energidepartement, där de fick en pratstund med oljeministern Tina Bru (Høyre).

Under tisdagen uppgavs totalt 90 klimataktivister ha blivit gripna under protesterna, enligt Extinction Rebellion.

– Den norska regeringen vet om att deras olja förvärrar klimatkrisen. Att vi nu hotas med bortvisning visar hur känslig man är för kritik, säger Veronika Österberg en av flera unga aktivister som är hotade med bortvisning, säger organisationen i ett pressmeddelande.

Omkring 50 svenskar uppges ha gripits för ohörsamhet mot ordningsmakten

Läs mer: XR-aktivister blockerade oljetankers i norsk hamn
Läs mer: Efter IPCC-rapporten: XR laddar för nytt klimatuppror