Radar · Miljö

Extinction rebellion utlyser protestvecka i Norge: ”De tar inte klimatkrisen på allvar”

Klimatgruppen Extinction rebellion utlyser med start måndag en veckolång protestvecka mot att Norge fortsätter att dela ut licenser för oljeborrning i landet.

Den norska staten fortsätter att borra efter olja. Ett ”oljemissbruk” som måste upphöra, enligt  klimatrörelsens Extinction rebellion som i dag påbörjar en vecka fylld av olika protestaktioner i den norska huvudstaden.

– Jag reser till Norge i både protest och i vädjan. Låt oljan ligga”, säger Arvid Gudmundsson, en av de tillresta aktivisterna i ett uttalande.

Med start i dag kommer en rad protestaktioner genomföras av klimatrörelsen Extinction rebellion i Oslo. Den veckolånga aktionsveckan beräknas samla runt 500 aktivister från alla de nordiska länderna i syfte att få Norge att upphöra med att borra efter olja.

Nyligen genomförde Extinction rebellion en aktion mot Lundin energy i Stockholm, som är ett av de oljebolag som fått licens att borra efter olja i norska Arktis. Aktivisterna beskrev då aktionen som en upptakt till den planerade protestveckan i Oslo.

– Norge är en oljestat som delar ut nya licenser och öppnar upp nya oljefält, fossila bränslen är en stor del av deras ekonomi och vi anser att de inte tar klimatkrisen på allvar, sa då Mathilda von Schantz, aktivist från Extinction rebellion till Syre.

Läs mer:

Norska valet: Strid om miljardstöden till oljebolagen

Efter IPCC-rapporten: XR laddar för nytt klimatuppror