Radar · Politik

Norska valet: Strid om miljardstöden till oljebolagen

Den norska oljeindustrin sysselsätter 200 000 människor.

Sätt stopp för stöden till oljeindustrin. Det kravet ställer flera partier i den norska valrörelsen – och de har medvind i opinionen.

Opinonsmätningarna är entydiga: Allt talar för maktskifte och rödgrön majoritet när Norge går till val den 13 september. Socialdemokratiska Arbeiderpartiet (Ap) hoppas bilda regering med Senterpartiet (Sp) och Sosailstisk venstreparti (SV). Därmed är det bäddat för strid om de statliga stöd till oljeindustrin som en bred majoritet hittills sett som självklart.

SV deklarerade nyligen att en prioriterad fråga i eventuella regeringsförhandlingar blir att dra tillbaka oljebolagens omfattande subventioner som infördes när coronakrisen slog till. Det samma vill Rødt – ett parti till vänster om SV – och Miljøpartiet de grønne som båda har goda chanser att för första gången klara fyraprocentsspärren till Stortinget.

Kan bli dyrt

SV:s stortingsledamot Lars Haltbrekken använder ekonomiska argument mot de skattelättnader som oljebolagen åtnjuter. 2021 kan det enligt regeringen röra sig om uppemot 100 miljarder norska kronor och även om statens intäkter från oljeindustrin är betydligt högre än så, kan subventionerna på sikt stå landets skattebetalare dyrt, enligt Haltbrekken.

– Potentiellt kan det bli en stor kostnad för den norska välfärdsstaten när världens länder ska använda mindre olja och gas i enlighet med Parisavtalet, säger han.

Att hjälpen till den norska oljeindustrin haft effekt råder ingen tvekan om. Det största bolaget Equinor, med staten som majoritetsägare, gick från ett underskott på motsvarande 17 miljarder svenska kronor under det första kvartalet 2020 till en vinst på 47 miljarder under samma tid i år.

Lars Haltbrekken menar att krisstödet till oljeindustrin leder till kraftigt ökade utsläpp och pekar på att Equinor strax före pandemin sköt planerna på utbyggnad av oljefältet Oskar Wisting i Barents hav åt sidan, ett projekt som nu väckts till liv efter politikernas hjälpande hand.

Lars Haltbrekken och hans Sosialistisk vestreparti vill avskaffa subventionerna av oljeindustrin och sätta stopp för nya gas– och oljefält
Lars Haltbrekken och hans Sosialistisk vestreparti vill avskaffa subventionerna av oljeindustrin och sätta stopp för nya gas– och oljefält. Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Trots att oljeindustrin sysselsätter 200 000 normän och utan tvivel bidragit till att göra landet till ett av världens rikaste ser Lars Haltbrekken ingen motsättning mellan klimat och ekonomi.

– Det vore ekonomisk galenskap att hålla fast vid olja och gas. De stora partierna står i färd med att göra oss till en Kodak-nation, säger Lars Haltbrekken med syftning på det kameraföretag som länge avvisade en omställning till digital teknik och senare gick i konkurs.

Facket varnar för utflyttning

Från fackligt håll hörs andra tongångar. Fellesförbundet, Norges största fackförbund som bland annat organiserar industriarbetare, vädjade i förra veckan till de rödgröna partierna att inte röra de skattelättnader oljebolagen fått under coronakrisen. Ordföranden Jørn Eggum menar att bolagen annars flyttar någon annanstans.

– Vi behöver en klimatomställning, inte en klimatutflyttning. För oss är det viktigt med en regering som i högre grad vill samarbeta med industrin för att nå målen om utsläppsminskningar, säger han till nyhetsbyrån NTB.

Såväl Senterpartiet som Arbeiderpartiet avvisar också en omprövning av skattesubventionerna.

– Vi ska minska utsläppen, men också bevara arbetstillfällen. Helst också skapa flera. Det gör vi inte om vi ändrar spelreglerna nu. Industrin behöver förutsägbarhet, säger riksdagsledamoten Ingvild Kjerkol (Ap) till NRK.

Gröna vill ha slutdatum

Miljøpartiet de grønne  har lovat att inte stödja en regering som låter bolagen leta efter nya oljefält. Ett sådant ultimativt krav är de ensamma om, men både Rødt och SV stödjer ett stopp för nya licenser.

– Det ska bli slut på nya tillstånd för att leta efter olja och gas på norskt territorium, säger Lars Haltbrekken.

Om högerpartierna skulle göra en formidabel valspurt och Høyres Erna Solberg skulle få förnyat förtroende som statsminister tyder det mesta på att stödet till oljeindustrin blir intakt. Visserligen vill Liberalernas motsvarighet Venstre se både slopade subventioner och stopp för nya oljefält. I opinionsmätningarna ligger dock partiet under fyraprocentsspärren och ser ut att endast få representation i Stortinget genom lokala mandat.