Radar · Miljö

Efter IPCC-rapporten: XR laddar för nytt klimatuppror

En Extinction rebellion-aktivist i samband med en aktion mot gröntvättning av modeindustrin.

I slutet av augusti har klimataktionsgruppen Extinction rebellion (XR) aviserat om en internationell massaktion i Oslo. Men redan under onsdagskvällen arrangeras en aktion mot Lundin energy i Stockholm, som en upptrappning inför en aktionsvecka i den norska huvudstaden.

Med vägblockader och tidvis spektakulära aktioner har klimatgruppen Extinction rebellion velat få politiker att fatta radikala beslut som snabbt ska få utsläppskurvan att vända nedåt. Även den rapport som IPCC släppte i veckan pekade på att tiden håller på att rinna ut för Parisavtalets mål, om att hålla uppvärmningen en bra bit under 2 grader och sträva mot 1,5 grader.

– Det som spelar roll är de utsläpp som sker här och nu, säger Mathilda von Schantz, aktivist från Extinction rebellion.

För att sätta strålkastarljuset på att det inte finns någon tid att vänta, riktar gruppen nu in sig på oljebolaget Lundin oil och den norska staten. Lundin energy eftersom bolaget nyligen erhöll certifikatet Carbonzero på den olja de utvinner från oljefälten Johan Sverdrup och Edvard Grieg i Norge. Ett certifikat som visar att de har reducerat utsläppen i samband med utvinningen av oljan och klimatkompenserat det som är kvar. Själva förbränningen av oljan omfattas inte av certifieringen.

Men inte heller att kompensera utsläppen från utvinningen med exempelvis trädplanteringar eller skydd av skog är någon bra lösning, enligt Mathilda von Schantz, som kallar det ”gröntvättning”. Det vill säga att bolaget framställer sig som miljövänligt för att dölja en miljöskadlig verksamhet.

– Det går inte att vänta på att en skog växer upp och binder koldioxid, säger hon.

Lundin energy svarar på kritiken i ett skriftligt uttalande av bolagets presschef Robert Erikssson, där han bland annat säger att:

”Man måste vara realistisk, med tanke på att olja och gas kommer att förbli viktiga källor till överkomligt prissatt energi och nödvändiga råvaror för tillverkningen av många vardagsprodukter. Vi är övertygade om att vår roll är att producera denna olja och gas på ett så ansvarsfullt sätt som möjligt och våra kunder och konsumenterna bör också använda produkterna på det mest ansvarsfulla sättet.”

Och att:

Olja och gas är en viktig del av energimixen idag och kommer att fortsätta att vara det under många årtionden framöver, även som en del av en hållbar framtid med en uppvärmning som begränsas i enlighet med målet om 1,5 grader.

Kommer att skåla i olja

Men enligt Extinction rebellion rör det sig om gröntvättning. Aktionen kommer därför ta sig uttryck i en satirisk iscensättning av en fest där styrelsemedlemmar från bolaget skålar i ett glas olja, då de lyckats med konststycket att både bli miljöhjältar – och utvinna olja.

Men sticket mot Lundin oil är bara ett första steg mot att ta sig an vad XR anser är en än större klimatbov, den norska staten. Tillsammans med XR Danmark och XR Norge planerar aktivisterna aktioner under en veckas tid. Även Fältbiologerna – har aviserat att de skickar en delegation.

– Norge är en oljestat som delar ut nya licenser och öppna upp nya oljefält, fossila bränslen är en stor del av deras ekonomi och vi anser att de inte tar klimatkrisen på allvar.

Vad tror du behövs för att vända utsläppskurvorna neråt?

– För det första måste vi sluta med fossila bränslen och vi måste framför allt öppna upp nya källor för fossila bränslen, så som exempelvis Lundin energy gör. Det är steg ett. Sedan måste vi också sätta vissa infrastrukturprojekt på paus och omvärdera vårt ekonomiska synsätt om evig tillväxt. Det är förstås komplicerat men det är ett systemskifte som krävs.