Radar · Miljö

Extinction Rebellion blockerar trafiken utanför oljedepartementet i Oslo

Polisen pratar med Extinction Rebellions demonstranter i Oslo på måndagen.

Med krav på stopp för Norges oljeindustri har klimatrörelsen Extinction Rebellion (XR) blockerat trafik och olje- och energidepartementet i Oslo. Den ansvariga ministern säger att hon delar aktivisternas oro, men tar avstånd från metoderna.

XR är öppna med att de kan bryta mot lagar för att pressa världen till en grön omställning. Rörelsen är kontroversiell, men har de senaste åren fått stöd av bland andra Greta Thunberg.

På måndagen blockerade aktivister från XR enligt polisen Majorstukrysset, en stor trafik- och mötesplats i centrala Oslo. De tog sig också in i Norges energidepartement, där de fick en pratstund med oljeministern Tina Bru (Høyre).

”Jag tar avstånd från deras metoder”, skriver Bru efteråt, enligt nyhetsbyrån NTB. ”Men jag delar starkt oron kring klimatförändringarna och det de kommer att leda till om vi inte klarar att intensifiera kampen mot detta globalt”.

För att få i gång trafiken vid Majorstukrysset omhändertogs tiotals personer, enligt Oslopolisen.

XR hävdar att de måste ta till desperata metoder, eftersom ledarna uppenbarligen inte lyssnar annars, och aviserar fler aktioner den närmaste tiden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV