Radar · Miljö

XR-aktivister blockerade oljetankers i norsk hamn

Extinction Rebellions segelbåt blockerade under dagen Stureterminalen i Øygardens kommun i Norge.

Klimataktivister från Extinction Rebellion Norge och Extinction Rebellion Sverige blockerar under torsdagen oljetankers från att anlöpa och avgå från Stureterminalen i Øygardens kommun, Vestland. De har även blockerat vägen in till terminalen på land. Till sin hjälp har de en rosa segelbåt. 

Under flera timmar under torsdagen blockerade en rosa segelbåt de stora oljetankrarna från att ta sig in och ut från Stureterminalen. Syftet är att kräva ett stopp för all prospektering och produktion av olja och gas.

– Olja från Stureterminalen skapar morgondagens klimatflyktingar, ökar risken för klimatförändringar och hotar livet på jorden. Norsk oljepolitik är ett svek mot kommande generationer. Klimatkrisen är akut och omedelbara åtgärder krävs för att stoppa klimatkrisen, säger aktivisten Ellen Casey, en av de fem svenska aktivisterna från Malmö och Lund som deltar, i ett pressmeddelande.

Trots allt starkare signaler från forskningen, senast från FN:s klimatpanel IPCC, om att tiden att ställa om samhället till fossilfritt börjar bli knapp, så fortsätter Norge att ge nya prospekteringslicenser och har inga planerar att bromsa oljeproduktionen.

”Den norska regeringen sa nyligen ja till ett utbygge av Breidablikk-feltet i Nordsjön. Under 20 år ska olja pumpas upp på det nya fältet, vilket totalt kommer innebära ytterligare 180 miljoner fat olja på det norska samvetet. Under samma 20 år förväntas jordklotet att passera 1,5 gradersmålet om inget drastiskt görs. Forskning visar att detta kommer att leda till ekologisk kollaps, migration, matbrist, översvämningar och dödsfall”, skriver Extincion rebellion i pressmeddelandet.

Aktionen är en för-aktion inför en historiskt stor civil olydnadsaktion i Oslo, Nordic Rebellion, som kommer att pågå mellan den 22 och 29 augusti.