Radar · Politik

Medvind för oljemotståndarna inför norska valet: ”Det brinner nu”

Sosialistisk venstrepartis Audun Lysbakken och Rødts Bjørnar Moxnes, och Miljpartiet de grönnes Une Aina Bastholm under NRK:s partiledardebatt.

Partier som vill sätta stopp för letandet efter ny olja i Norge har vittring på valframgång. Efter sommarens klimatkatastrofer och IPCC:s larmrapport är klimatfrågan glödhet i den norska valrörelsen.

Sosialistisk venstreparti (SV), Miljøpartiet de grønne (MDG) och vänsterpartiet Rødt vill alla neka nya tillstånd för att leta efter olja i Norge och sätta stopp för de omfattande statliga stöden till oljeindustrin. Samtliga går nu framåt i opinionen inför stortingsvalet den 13 september.

I de senaste mätningarna är MDG de som har mest vind i seglen. Det parti som tydligast prioriterar oljefrågan och som lovat att inte stödja en ny regering som delar ut nya tillstånd för oljeborrning. Idag är partiet endast representerade i Stortinget genom ett lokalt mandat, men ser nu ut att med god marginal klara de fyra procent som krävs för de mandat som fördelas nationellt.

I en mätning i tidningen Nettavisen får MDG 7,2 procent. Också Rødt landar över fyraprocentsspärren med 5,4 procent, medan SV får 8,8 procent.

Efter sommarens katastrofala bränder och översvämningar runt om i världen och efter den alarmerande rapporten från FN:s klimatpanel IPCC får klimatfrågan nu stor uppmärksamhet i Norge.

Författare i upprop: Rösta för klimatet

Här om dagen gick över trettio av landets mest kända författare med Maja Lunde, Anne Holt och Karl Ove Knausgård i spetsen ut med ett upprop där de uppmanar alla att rösta på SV, MDG, Rødt eller Venstre. De sistnämnda är det borgerliga parti som säger nej till nya oljefält.

– Det brinner nu! När FN:s generalsekreterare säger att det är ”kod: röd” för mänskligheten måste vi vakna, säger Maja Lunde till Verdens gang.

Senterpartiet har haft stora framgångar i opinionen under mandatperioden, men rasar nu under valrörelsen och når i mätningen 13,2 procent. De har mött hård kritik för sin klimatpolitik, bland annat från SV. Själva betonar de att klimatpolitiken måste ha stöd från hela befolkningen och inte bidrar till ökade sociala och geografiska skillnader.

– Det ska inte vara så att det är de som har det sämst ställt som ska straffas hårdast. Senterpartiet vill bland annat sänka skatten på biodrivmedel så att det blir billigare att tanka miljövänligt, säger senterpartisten Sandra Borch till Verdens gang.

Samtidigt fortsätter nätverket Extinction rebellion sin aktionsvecka i Oslo med en blockad mot oljebolaget Equinors huvudkontor. Nätverket kräver att bolaget avbryter sin utvinning av fossilgas i Vaca muerta i Argentina som sker med hjälp av fracking.

Läs mer:

Extinction rebellion utlyser protestvecka i Norge: ”De tar inte klimatkrisen på allvar”

Norska valet: Strid om miljardstöden till oljebolagen