Radar · Miljö

HD:s besked: Nobbar Cementas överklagan

Dagens besked från Högsta domstolen innebär att det blir stopp för brytningen av kalk när nuvarande tillstånd löper ut.

Högsta domstolen (HD) tar inte upp Cementas önskan om kalkbrytning på Gotland för prövning. Därmed blir det stopp för kalkbrytningen där under nästa år.

Tidigare i sommar avslog Mark– och miljööverdomstolen Cementas ansökan om att fortsatt kalkbrytning när tillståndet löper ut den 31 oktober. Bolaget överklagade, men nu kommer alltså beskedet att HD inte tar upp fallet. Regeringen har tidigare meddelat att nuvarande tillstånd förlängs i åtta månader, men därefter kommer nu alltså brytningen att upphöra.

”Högsta domstolen har gått igenom materialet i målet och kommit fram till att det inte finns skäl att meddela prövningstillstånd. Högsta domstolens beslut innebär att målet inte tas upp till prövning”, skriver HD på sin hemsida.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Börsen reagerade negativt, vilket kommenterades av Carl Schlyter, Kampanjledare för klimat & systemförändring på Greenpeace, på Twitter

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Börsens reaktioner kommenterades av Carl Schlyter, Kampanjledare för klimat & systemförändring på Greenpeace, på Twitter.

Texten uppdateras.

Läs mer:
Här är tre alternativ till cement för byggbranschen
Nej till Cementa för fortsatt kalkstensbrytning på Gotland
Cementkrisen: Branscher varnar för varsel och stopp i verksamheten
Cementa får fortsätta bryta kalksten – tillfällig ändring i miljöbalken
Kampen om kalkstenen i Slite och grundvattnet på Gotland
Miljöpartiet – våga kämpa för livet på Gotland