Radar · Miljö

Här är tre alternativ till cement för byggbranschen

Trä är ett användbart material som i många fall kan ersätta cement.

Cementa varnar för kris i byggbranschen när de inte längre kan bryta kalksten på Gotland. Nu har regeringen gett efter och förlänger deras brytningstillstånd med åtta månader. Men i många fall finns det alternativ till cement och betong i byggbranschen. Här listar vi de vanligaste.

Att trä kan användas till att bygga hus har vi vetat sedan urminnes tider. Numera finns det också höghus gjorda av trä. I Finland har flera projekt färdigställts, bland annat i Åbo och Helsingfors. I Åbo har man dessutom låtit bygga två likadana hus, med den enda skillnaden att det ena är i trä och det andra i betong.

Petri Heino, programchef för Miljöministeriets program för träbyggande, berättar för svenska Yle att det första man sett i projektet är att koldioxidavtrycket är mycket lägre i trähöghuset.

– Jag tror att det var 40 procent lägre i byggfasen, det vill säga i skapandet av materialet och i byggandet, säger Heino till Yle.

Lera

Lera kan användas som inblandning i cement istället för kalksten, åtminstone till en viss del. På forskningsinstitutet Rise har man undersökt lerinblandningar på upp till 35 procent i cement.

– Det är ett otroligt bra komplement till cement. Men vi saknar lite information, vi har inte data för långtidsexponering och beständighet, säger Katarina Malaga, forskningsutvecklare på Rise, till Ny teknik.

Blandning av betong och trä

Ett sätt att minska cementinnehållet i ett bygge är att blanda material. Holger Wallbaum, professor  i arkitektur och samhällsbyggnadsteknik på Chalmers säger till Syre att det i framtiden troligen kommer att bli vanligare att blanda trä och betong.

– Om vi minskar ner användandet av betong till några områden, till exempel till trapphus och fundament så kan man använda trä till många andra byggnadsdelar, såsom fasader, väggar och golv – allt annat kan vara trä, det är hur enkelt som helst.

– Det går att minska ner ganska mycket på cementanvändandet. Men det finns flera anledningar till att vi använder det: det är snabbt, billigt och vi har lärt oss att använda det. Vi har tappat en del kunskap om hur vi använder andra material, konstaterar Wallbaum.

En längre intervju med Holger Wallbaum kommer i dag.