Zoom

KI:s gamla försöksapor får julklappar på djurfristad: ”För alla vi inte kunnat rädda”

Bacill och Bacillusk, två apor räddade från Karolinskas djurförsökslaboratorium i Solna, fick i dagarna sina julklappar från Djurrättsalliansen.

I dagarna öppnade makakerna Bacill och Bacillusk nyfiket sina julklappar på djurfristaden i England. Men bara för några år sedan var de försöksapor på Karolinska institutets laboratorium i Stockholm. Till skillnad från resten av försöksaporna på KI, fick de dock en chans att leva vidare när de gick i ”pension”.

Astrid Fagræus laboratorium på Karolinska Institutet i Stockholm är den enda anläggningen i Norden där apor, närmare bestämt krabbmakaker och rhesusmakaker, fortfarande används i djurförsök. Där bedrivs forskning genom försök på djur som bland annat handlar om infektionssjukdomar och hjärnans sjukdomar. Förutom de 35 apor som finns på anläggningen i dag, utförs även djurförsök på råttor, möss, kaniner, marsvin och grisar.

Importeras från Kina

Aporna på Karolinska föds inte upp i Sverige utan importeras från andra länder, främst från en stor uppfödning för försöksdjur i Kina. Något som är problematiskt ur djurskyddssynpunkt, oavsett vad man tycker om djurförsök, enligt Daniel Rolke, ordförande för Djurrättsalliansen som arbetar aktivt för att Karolinska Institutet ska sluta bedriva försök på apor.

– Det är en väldigt liten insyn i verksamheten kring uppfödningen av försöksdjur och djurskyddslag överhuvudtaget i Kina, men det är därifrån som KI köper nästan alla försöksapor, säger Daniel Rolke.

Makakerna som anländer till Karolinska Institutet vid 3-4 års ålder, lever oftast två och två i stålburar på drygt två kvadratmeter, samtidigt som de vid upprepade tillfällen används i djurförsök. Trots att de i vilt tillstånd kan bli upp till 30 år, avlivas de flesta aporna när de använts i försök i drygt tio år.

Räddades från avlivning

Men för makakerna Bacill, Bacillusk och Baloo slutade inte livet på laboratoriet i Solna – som de såldes till vid två års ålder tillsammans med makaken Bamse 2001.

Efter att under flera år ha använts i hjärnforskning plockades Bacill, Bacillusk och Baloo ur försöken 2009. Bamse hade vid tidpunkten redan avlivats efter att ha utvecklat diabetes och organisationen Djurrättsalliansen fick nu besked om att samma öde väntade de övriga aporna – de skulle troligen avlivas.

Men tack vare allmänhetens engagemang och delaktighet i kampanjen för att behålla aporna vid liv, lyckades organisationen med hjälp av en internationell organisation med tidigare erfarenhet av att rädda försöksapor, hitta en plats åt trion på en djurfristad i England.

– När vi räddade Bacill, Bacillusk och Baloo så var det första gången
som KI gick med på att låta apor lämna laboratoriet levande för att
komma till en djurfristad, säger Daniel Rolke.

Bacill, Bacillusk och Baloo i sitt hägn på djurfristaden Lakeview Monkey Sanctuary i England
Bacill, Bacillusk och Baloo i sitt hägn på djurfristaden Lakeview Monkey Sanctuary i England.  Här kan de välja att vara både inom- och utomhus. Foto: Privat

Samma år fick de sina första julklappar i livet, i det nya hemmet.

– Deras ögon lös som ögonen hos små barn när de får julklappar.

Sedan dess har traditionen fortsatt. I dagarna öppnade Bacill och Bacillusk nyfiket sina julklappar för tolfte året i rad på djurfristaden. Enligt Daniel Rolke mår de hyfsat bra, även om de saknar Baloo som avled i våras efter kronisk njursvikt.

– Vi ger en juldonation varje år som det bland annat köps julklappar till dem för. Oftast är det lite extra god frukt och nötter i paketen som de själva gillar att öppna varje jul.

De tre tidigare försöksaporna Bacill, Bacillusk och Baloo under tidigare julklappsöppnande
De tre tidigare försöksaporna Bacill, Bacillusk och Baloo under tidigare julklappsöppnande. Foto: Privat

”Vägrar släppa aporna av ekonomiska skäl”

Enligt Djurrättsalliansen finns i dag fem äldre apor på laboratoriet i Solna, som kallas för ”tanterna” och som snart kan komma att avlivas.

– Djurfristaden är redo att ta emot dem och vi har sagt att vi står för alla
kostnader.

Men trots att de länge fört en dialog med KI för att rädda äldre apor och omplacera dem – efter flera år i fångenskap som försöksdjur – har Karolinska Institutet vägrat lämna ut några apor sedan 2009.

– De menar att de, när försöken har avslutats, kan ta vara på deras organ och andra kroppsdelar som de säljer till olika läkemedelsföretag och aktörer som bedriver forskning. De vill hellre tjäna pengar på dem, men någonstans borde det väl ändå finnas en övre gräns för hur mycket man kan utsätta djuren för. Oavsett vad man tycker om djurförsök kan man tycka att det är humant att låta dem pensioneras när de har använts i försök i så många år, säger Daniel Rolke.

”Ambassadörer för alla vi inte kunnat rädda”

På luciadagen varje år, den dag som Bacill, Bacillusk och Baloo räddades från avlivning, genomför Djurrättsalliansen en manifestation utanför Astrid Fagræus laboratorium i Solna för att uppmärksamma allmänhet och anställda om att det bedrivs försök på apor.

Varje år på luciadagen samlas Djurrättsalliansen utanför KI:s laboratorium i Solna för att uppmärksamma allmänheten om apförsöken
Varje år på luciadagen samlas Djurrättsalliansen utanför KI:s laboratorium i Solna för att uppmärksamma allmänheten om apförsöken. Enligt Daniel Rolke är det många KI-anställda som blir förvånade och upprörda när de får veta att apor faktiskt används i försök. Foto: Djurrättsalliansen

– Vetskapen om att de här aporna (Bacill, Bacillusk, red. anm.) egentligen skulle ha varit döda sedan många år tillbaka är hjärtskärande, när man ser vilket bra liv de har nu. De har fått bli ambassadörer för alla de apor som vi inte kunnat rädda sedan dess, säger Daniel Rolke och fortsätter:

– De hålls under många år under hemska förhållanden och används ofta i djurförsök flera gånger om. De vägrar låta allmänheten eller media komma in och se aporna och försöken. Vad är det som pågår där som är så hemskt att det inte tål att granskas eller ses?

KI: ”Har inga äldre apor” 

Karolinska Institutet menar att inga försöksapor säljs vidare efter att de avlivats och att det för tillfället inte finns några primater som närmar sig pension i det aktuella laboratoriet. Men på frågan om varför apor som tas ur försök, inte lämnas ut till djurrättsorganisationer, har Syre inte fått något svar på.

– Vi har inga icke-mänskliga primater som närmar sig pension och kommer inte att ha på ett antal år framåt, uppger Astrid Fagræus laboratorium via KI:s presstjänst.

Läs mer: 

Efter EU-anmälan: Jordbruksverket föreslår nya regler för kontroll vid djurförsök

EU:s kemikaliemyndighet föreslår nya djurtester på kosmetika: ”Oärligt system”

EU-parlamentet kräver handlingsplan mot djurförsök: ”Stark signal”

Regeringen vill ta fram plan för att begränsa djurförsök

Syre förklarar: Forskning utan djurförsök

Stopp för plågsamma djurförsök – efter nytt avslöjande: ”Fantastiska nyheter”