Radar · Miljö

Hon står åtalad efter XR-uppror: ”Ytterst en desperat handling”

Tatjana Boric-Persson bärs bort av polis efter att ha blockerat en gata i centrala Oslo.

Efter en sommar där hela städer brann upp och IPCC släppte sin allvarligaste varning hitintills, reste hundratals svenska klimataktivister till Oslo för att protestera mot oljenationens klimatpolitik. Nu står de åtalade för ohörsamhet mot ordningsmakt. ”Jag känner att jag gjort vad jag kan”, säger Malmöbon Tatjana Boric-Persson, vars rättegång börjar i dag.

Den 23 augusti slog sig Tatjana Boric-Persson ned på Oslos största gågata, fastlänkad med en rad andra aktivister från Extinction rebellion. I närheten blockerades biltrafiken i en korsning. Det var en av de första dagarna under en veckas aktioner, där Extinction rebellion aktivister från hela norden deltog. Syftet var att med hjälp av civil olydnad sätta strålkastarljuset på Norges oljepolitik.

Men polis var snabbt på plats. Området där blockaderna ägde rum spärrades av, så att aktivisterna hamnade utom synhåll för allmänheten. Folk kunde varken ansluta eller se aktivisternas budskap.

– För mig var det en begränsning av yttrandefriheten, säger Tatjana Boric-Persson.

Kritik som hon tänker låta rätten höra i dag, när hon står inför skrået i Oslo. Brottet hon står anklagad för är ohörsamhet mot ordningsmakt. När polis beordrade henne att lämna platsen där hon kedjat fast sig med andra aktivister, lät hon dem veta att hon skulle ta konsekvenserna av sina handlingar. Men när frågan kom om hon skulle acceptera att erkänna brott och acceptera böter på 12 000 kronor, tackade hon nej. Istället tänker hon använda rättegången för att försvara sina handlingar.

Samtidigt är Tatjana Boric-Persson kritisk till det korta varsel som sattes för rättegången.

– Att trycka in en rättegång med så kort varsel gör det svårt att hitta någon som kan försvara en, att förbereda sig och ta ledigt från jobbet, det är knappast alla som kan det. Så det blir en klassfråga – om vem som kan bedriva aktivism, något som är få förunnat.

Hur kommer det sig att du åkte till Oslo?

– Jag känner att jag gjort vad jag kan vad gäller att påverka inom ramen för politiken, jag har varit partipolitiskt aktiv och gjort namninsamlingar. Men inget händer. Klimatkrisen kommer att leda till resursbrist och svält, vilket leder till krig. Jag kom själv från krigets balkan när jag var barn och har sett vad krig gör. Att använda min kropp är ytterst en desperat handling, när det vanliga misslyckats.

Sammanlagt drog Extinction rebellion på sig över två miljoner kronor i böter under aktionsveckan. Ett sextiotal svenskar har blivit åtalade och fått böter för civila olydnadsaktioner, enligt klimatrörelsen.

Läs mer:

Extinction rebellion utlyser protestvecka i Norge: “De tar inte klimatkrisen på allvar”

Extinction rebellion protesterar: Sorgeparad och 90 gripna i Oslo

Kajaker blockerar oljetanker i Oslo hamn

Kajaker blockerar oljetanker i Oslo hamn

Investerare ger halv miljon för att betala XR:s böter