Radar · Miljö

Investerare ger halv miljon för att betala XR:s böter

Extinction rebellion genomförde en rad aktioner i Oslo under Nordic rebellion för två veckor sedan.

Efter Extinction Rebellions aktionsvecka i Oslo för två veckor sen har aktivistgruppen samlat på sig böter för över två miljoner kronor. Men det finns en vilja att betala dessa böter. Hälften av det belopp som samlats in hittills står en enda investerare för.

– Jag tycker civil olydnad är okej inom vissa gränser, säger investeraren Carsten Hjelde till norska tidningen Dagens Næringsliv.

Han ser för egen del till att enbart investera utifrån FN:s hållbarhetsmål och har nu skänkt en halv miljon norska kronor för att Extinction rebellion ska kunna betala sina böter.

Att bötfälla människor som i grund och botten är engagerade samhällsmedborgare är fel, tycker han.

– De vill skapa en diskussion kring att vi i Norge negligerar klimatförändringarna. Jag menar att det är oproportionerlig maktanvändning. Det här är icke-våldsamma symbolhandlingar och jag tycker att det är helt inom en demokratisk debatt, säger han till Dagens Næringsliv.

Under aktionsveckan Nordic rebellion mellan den 21 och 29 augusti så genomförde Extinction rebellion en rad aktioner, såsom att blockera vägar, oljetankrar i hamnen samt olje- och energidepartementet. Totalt greps 174 personer och tillsammans fick de böter på 2,1 miljoner norska kronor.

Redan nu har XR fått in över 1,1 miljon kronor i donationer för att täcka kostnaderna, uppger talesperson Torleif Torgersen till tidningen E24.

– Vi är naturligtvis väldigt glada över att få sådant stöd. Alla inblandade är medvetna om bötesnivån och går in i detta med vetskap om storleken på böterna och är beredda att betala detta privat, säger han.

Läs mer:

Extinction rebellion protesterar: Sorgeparad och 90 gripna i Oslo 

Kajaker blockerar oljetanker i Oslo hamn

Extinction rebellion utlyser protestvecka i Norge: ”De tar inte klimatkrisen på allvar”