Medan vi ser obehagliga bilder av hur desperata människor försöker ta sig ut ur Afghanistan fortsätter ändå motståndet mot talibanerna på åtminstone en plats i landet.
Under talibanernas regim 1996-2001 var det vanligt att människor lemlästades, piskades och mördades. Ofta offentligt och sällan utan någon rättegång i normal mening. Otrohet, för kvinnor, homosexualitet och att avvisa islam var tillräckligt för att avrättas. Nu när talibanerna återtagit kontrollen över stora delar av landet är oron stor för att det ska bli likadant igen, trots att talibanerna själva säger sig vilja skapa en regim som tillåter kvinnor att arbeta så länge som det sker ”inom de gränser som islam ställer upp”.
Den indiska nyhetsbyrån WION citerar talibanledaren Waheedullah Hashimi som säger att de ännu inte har bestämt hur en framtida regering ska se ut. Men man tänker sig definitivt att landet ska ledas av ett religiöst råd. Haibatullah Akhundzada, talibanernas ledare förväntas bli diktator i praktiken. Enligt flera andra källor är det knappast troligt med någon demokrati i landet.
– Det kommer inte att bli något demokratiskt system här eftersom det inte finns någon förutsättning för det i vårt land, säger Hashimi i en intervju med Reuters. Vi vill inte diskutera vilken typ av politiskt system vi ska införa. Sharia är vår lag, så är det bara.
Och där ligger det stora problemet. Oavsett vad talibanerna säger om ett framtida, mera öppet och inkluderande Afghanistan är budskapet tydligt från dem, Afghanistans folk är muslimer och landet ska styras av islams regler. Sharialagarna säger bland annat att en man kan straffa sin fru efter eget huvud och att han kan hindra henne från att lämna hemmet utan hans tillåtelse. Detta kan inga marknadsföringstrick ändra på.
– Vi är döda kroppar som rör på sig, säger en kvinnlig lärare till CNN. Chansen att talibanerna verkligen skulle agera mindre extremt och våldsamt är mycket liten, menar hon.
Ändrat tonläge från talibanerna betyder inget
WION intervjuar den australiska journalisten och författaren Lynne O’Donnell som menar att det inte går att lita på några löften från talibanerna. I synnerhet inte när det gäller kvinnor. Talibanerna verkar ha fräschat upp sitt budskap för att passa samtiden bättre, men i praktiken är det lika illa i de områden som de behärskar som det var innan de internationella styrkorna gick in i landet för tjugo år sedan.
– Vi talar om den största drogkartellen i världen, säger O’Donnell. De producerar och distribuerar en absolut majoritet av allt heroin i världen. De har redan visat under de tre, fyra senaste månaderna hur de kommer att behandla kvinnor. De tvingar bort flickor från skolor och stänger flickskolor, de har tvingat kvinnor att sluta arbeta.
O’Donnell menar att inget ändrat tonläge i världen kan ändra på det faktum att talibanerna är en grupp ”kvinnohatande lögnare och mördare” och inget talar för att det skulle bli det minsta bättre nu, det kan till och med bli värre säger hon.
– I de distrikt de kontrollerar fullt har de redan visat hur de kommer att behandla kvinnor. Kvinnor får inte gå ut annat än i sällskap av manliga släktingar klädda i heltäckande hijab. Det handlar inte om några nya talibaner, det är samma talibaner, kanske till och med värre än förra gången.
Desperata flyktförsök
De senaste dagarna har vi sett bilder av hur afghaner desperat försöker lämna landet. Dramatiska bilder från Kabuls flygplats visar hur människor klänger sig fast vid lyftande flygplan och flera människor har skadats allvarligt, kanske till och med förolyckats, efter att ha ramlat av i farten. Pentagon meddelade under torsdagen att 12 av deras flygplan hämtat ungefär 7000 personer från staden medan 13 flygplan har flugit in soldater och förnödenheter. Ett pakistansk flygbolag har också flugit ut över 1000 människor ur landet, men miljontals afghaner är ännu fångna i sitt eget land.
I Kabul finns just nu 5200 amerikanska soldater som framförallt ska se till att flygplatsen hålls öppen och hjälpa människor ut ur landet. Flygplatsen har stormats av tusentals afghaner som inte kan ta sig ut ur landet på något normalt sätt. De har inte råd, de har inga pass och visum och i princip är alla gränser till länderna i närområdet stängda.
Journalisten Ramin Rahman som nyligen flytt landet berättar för The Guardian om sina upplevelser.
– Det var som att vänta på ett slagfält, säger han och beskriver hur gamla och barn kom till skada i paniken som uppstod.
Fickor av motstånd i flera städer
Trots det omöjliga läget finns det fortfarande grupper som bekämpar talibanerna.
– Människor känner sig enormt arga och besvikna på USA för att de kom hit och bombade sönder landet, säger Expressens Magda Gad i en telfonintervju. Inte för att de skulle kriga mot talibanerna eller några afghaner utan för att de skulle fånga eller döda Usama Bin Laden som varken var afghan eller taliban. Och nu när de drar sig ur faller allt ihop.
Torsdag 19 augusti var Afghanistans självständighetsdag och på flera platser i landet hölls demonstrationer mot talibanerna. Redan under onsdagen hade grupper visat sitt missnöje i huvudstaden och andra större städer, men självständighetsdagen lockade ut en större skara människor. Bland annat bar ett par hundra människor en gigantisk afghansk flagga genom staden.
I Jalalabad möttes demonstranter i onsdags av talibaner som öppnade eld mot dem. Journalister och demonstranter misshandlades och två personer uppges ha dödats under demonstrationerna som bland annat gick ut på att hissa Afghanistan flagga på olika ställen i staden.
Väpnat motstånd i delar av landet
Trots att talibanerna har kontroll över stora delar av Afghanistan finns det fickor av motstånd fortfarande. Bland annat i provinsen Panjshir, nordost om Kabul. Den tidigare vicepresidenten Amrullah Saleh, som efter president Ghani flykt ut ur landet betraktar sig som landets rättmätiga ledare, har organiserat motståndet där tillsammans med grupper som tidigare bekämpade de sovjetiska styrkorna. Ahmad Massoud som leder en grupp som kallar sig Den nationella motståndsfronten i Afghanistan eller Resistance 2.0 befinner sig i provinsen, vilket Syre tidigare rapporterat om. Han berättar i en artikel i Washington Post att man har vapen och ammunition lagrade sedan länge eftersom man fruktade att det som händer nu skulle ske vilken dag som helst.
”Minns att miljoner afghaner delar era värderingar” skriver han riktat till omvärlden. ”Vi har kämpat länge för ett öppet samhälle där flickor kan bli läkare, där vår press kan rapportera sanningsenligt och där unga människor kan få dansa, lyssna på musik eller gå på en fotbollsmatch på de arenor som en gång användes av talibanerna för offentliga avrättningar.”
Det är osäkert om det finns andra grupper som håller andra delar av landet och det är ännu osäkrare om motståndsfronten i Panjshir kommer att kunna hålla ut någon längre tid. Saleh skriver att hans styrkor behöver både mer vapen och ammuntion och andra resurser för att kunna hålla ut och vädjar till omvärldens känsla för de principer som den fria delen av världen hyllar.
”Ni är vårt enda återstående hopp” avslutar han sin text.
Läs mer:
Afghanistan: Historiska distriktet tänker göra motstånd – Ahmad Massoud vädjar till afghaner
Kaos och skottlossning på Kabuls flygplats: Människor klamrar sig fast vid flygplan
Efter tjugo år av krig faller Afghanistan som ett korthus
Efter utvisningsstoppet till Afghanistan – släppta ur förvar men utan rätt att arbeta
Opium göder konflikten i Afghanistan: ”Man måste bestämma sig för att lägga ner vapnen”
Läs mer i Syre:
Talibanerna: Kvinnor ska ta plats i nya styret
Flera döda efter talibankritiska protester
Ny migrationsdebatt att vänta i Sverige – efter talibanernas seger
Ledare: Fred och demokrati måste komma underifrån