Radar · Utrikes

Flera döda efter talibankritiska protester

Talibankrigare patrullerar i den afghanska huvudstaden Kabul på onsdagen.

Talibanerna har lovat ett inkluderande styre. Men när invånare i Jalabad på onsdagen demonstrerade mot rörelsens maktövertagande öppnade dess medlemmar eld mot folkmassan. Minst tre människor dödades.

Utöver de dödade skadades ett tiotal människor, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Invånare i Jalalabad i östra Afghanistan hade samlats i protest mot talibanstyret. Enligt vittnesuppgifter öppnade talibaner eld när folkmassan försökte hissa den afghanska flaggan på ett torg i staden.

– Det var några bråkstakar som ville ställa till problem för oss. De här personerna utnyttjar vår mjukare hållning, säger en taliban i staden till Reuters.

Talibanerna: Vi har mognat

Många afghaner har mörka minnen från talibanernas brutala styre 1996–2001. Men rörelsen lovar att saker ska bli annorlunda den här gången. På en presskonferens i Kabul på tisdagen, den första sedan maktövertagandet, sade talespersonen Zabihullah Mujahid att talibanerna har mognat.

– Om frågan handlar om ideologi och övertygelser är det ingen skillnad. Men om vi pratar om erfarenhet, mognad och medvetenhet så finns det tveklöst många skillnader.

"Alla är benådade"

Talibanerna har utlovat rättigheter för flickor och kvinnor – inom ramen för sharia – pressfrihet och amnesti för meningsmotståndare.

– Alla på motståndarsidan är benådade, från A till Ö. Vi kommer inte att hämnas, sade Zabihullah Mujahid på presskonferensen.

Många – både i Afghanistan och omvärlden – förhåller sig dock tveksamma till talibanernas utfästelser.

– Vi kommer att bedöma denna regim baserat på de val den gör och dess handlingar, snarare än dess ord, sade Storbritanniens premiärminister Boris Johnson enligt AFP när han på onsdagen kommenterade utvecklingen under en extrainsatt parlamentarisk situation.

Extrainkallat G7-möte

Situationen i Afghanistan ska tas upp på ett extrainkallat digitalt G7-möte under nästa vecka.

I sitt första samtal med en världsledare efter Kabuls fall diskuterade USA:s president Joe Biden frågan med Boris Johnson och paret har gemensamt bjudit in övriga G7-ledare till ett möte, uppger såväl Vita huset som Downing Street.

Biden och Johnson kom överens om vikten av internationellt samarbete kring såväl situationen i Afghanistan som de civila som flyr landet.