Radar · Utrikes

Afghanistan: Historiska distriktet tänker göra motstånd – Ahmad Massoud vädjar till afghaner

Ahmad Massoud, son till den fallna karismatiske ledaren Ahmad Shah Massoud, vädjar nu till afghanerna i ett öppet brev.

Med hjälp av skyhöga berg och en karismatisk ledare lyckades invånarna i Panjshirdalen i Afghanistan hålla både talibaner och ryssar stångna. Nyligen bad Ahmad Massoud, son till fallne ledaren Ahmad Shah Massoud, om världens stöd och lovade att distriktet skulle förbli ett motståndsfäste mot förtryck.

När talibanerna gick in i Kabul tweetade vice president Amrulla Saleh att han aldrig skulle svika minnet av Ahmad Shah Massoud. En legendarisk afghansk motståndsman, som tog starkt avstånd från den strikta tolkning av Islam som talibanerna står för.

Ahmad Shah Massoud blev vad som kan beskrivas som en afghansk nationalikon, då han lyckats hålla sitt hemdistrikt Panjshir fri från både ryssar och talibaner, trots att det bara ligger ett par timmars bilväg från huvudstaden. Han ledde också Norra alliansen som till sist – efter att amerikanerna ingrep – kastade ut talibanerna från Kabul. Själv dog han i en självmordsattack två dagar innan Al-Qaidas attack mot Twin towers på Manhattan 2001– den händelse som fick USA att ingripa i landet och som tillslut bidrog till att talibanerna förlorade kriget mot Norra alliansen.

Ahmad Shah Massoud död blev slutet på en remarkabel historia. Men i Afghanistan lever minnet än. Och i hans fotspår går nu Ahmad Massoud, hans son. I ett öppet brev som publicerats i den franska tidskriften La Règle du Jeu under måndagen, drar han paralleller till andra världskriget och skriver att han tänker på vad General de Gaulle sa efter sin armés förlust till tyskarna, ”Vi har förlorat striden men inte kriget”.

”Vi afghaner har inte förlorat en strid eftersom Kabul inte har stridit. Våra kombattanter gamla och unga mujahedins, har åter tagit till vapen. Förena er med oss – i anden eller genom direkt stöd”.

Han skriver också:

”Vi ber alla fria afghaner, alla som vägrar träldom, att ena er i vår bastion i Panjshir, den sista fria regionen i vårt plågade land. Till alla afghaner av alla regioner och stammar, strid med oss!”

Efter att vice president Amrulla Saleh meddelade att han aldrig skulle böja sig för talibanerna gick han under jorden. Men har skrivit på twitter att han är kvar i Afghanistan. På en bild som cirkulerar och som bland annat France24 skriver om, syns han sammanträda med Ahmad Massoud.

– En anti-taliban koalition håller på att skapas med vice president Amrullah Saleh och Ahmad Massoud, son till Ahmad Shah Masoud – de är i Panjsher, tre timmars bilväg från Kabul, skriver BBC journalisten Yalda Hakim om bilden på Twitter.

Genom olika konton på Twitter sprids också filmer på vad som sägs vara den fallna regeringens arméfordon som tar sin tillflykt till bergen och budskap om att en motståndsfront håller på att formas. Men om det verkligen blir så är höljt i dunkel och de nyheter och klipp som sprids på sociala medier, är inte verifierade.

Läs mer:

Kaos och skottlossning på Kabuls flygplats: Människor klamrar sig fast vid flygplan

Efter tjugo år av krig faller Afghanistan som ett korthus

Efter utvisningsstoppet till Afghanistan – släppta ur förvar men utan rätt att arbeta

Opium göder konflikten i Afghanistan: ”Man måste bestämma sig för att lägga ner vapnen”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV