Radar · Djurrätt

Är covid-19-vaccinen veganska?

De covid-19-vaccin som finns på marknaden i dag innehåller inga animaliska ingredienser.

Allt fler länder inför krav på covid-19-vaccin för att få arbeta inom vård- och omsorg eller få inträde till en rad aktiviteter. Men vad innebär det egentligen för veganer? Är covid-19-vaccinen växtbaserade och innebär det i så fall att de är veganska?

Pandemin fortsätter och listan på länder som inför krav på vaccination mot covid-19 för personal inom vård- och omsorg växer för varje dag. I Storbritannien gäller obligatorisk vaccination för samtliga som arbetar inom äldreboenden från oktober och i en del länder, som Grekland och Frankrike, har man gått än längre och infört krav på vaccinationsintyg för besök på exempelvis barer och restauranger. Men vad innebär vaccinering egentligen för vegetarianer och veganer? Innehåller de covid-19-vaccin som i dag erbjuds animalier? Vaccinet mot svininfluensan innehöll exempelvis hajleverolja, trots att det fanns vegetabiliska alternativ.

Vad gäller de covid-19-vaccin som i dag erbjuds i Sverige, är det så att varken Modernas eller Pfizer/Biontechs vaccin innehåller ingredienser som kommer från djur, enligt tillverkarna. Men innebär det att vaccinen är veganska?

Inte riktigt.

Oavsett om vaccin innehåller animaliska ingredienser eller inte, testas de nämligen i dag på djur innan de godkänns för användning på människor. Det gäller även de covid-19-vaccin som erbjuds i EU i dag.

”Alla läkemedel och vacciner som godkänns har genomgått en rad olika studier för att kartlägga eller utesluta olika risker. Tillverkaren ska alltid genomföra en rad laborativa tester (in vitro) och djurförsök (in vivo) samt noga beskriva hur ett läkemedel verkar i kroppen för att ens få påbörja tester på människor.”, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Samtidigt rekommenderas vi att ta vaccinet för att skydda oss själva och andra, och bromsa smittspridningen. Hur bör då vegetarianer och veganer förhålla sig till vaccinering mot covid-19? Frågan har diskuterats frekvent sedan pandemin bröt ut och vaccinen mot covid-19 började tillverkas.

”Hanterar pandemin och räddar liv”

Organisationen The vegan society understryker att det i dagsläget är omöjligt att bli erbjuden ett covid-19-vaccin som inte är testat på djur.

”Det har aldrig varit viktigare för oss att tala om definitionen av veganism i samband med mediciner, inklusive vaccin. Definitionen av veganism erkänner att det inte alltid är möjligt för veganer att undvika att vara involverad i djurförsök, vilket är särskilt relevant vid medicinska situationer. När det gäller covid-19 kommer vaccination att spela en grundläggande roll för att hantera pandemin och rädda liv. Eftersom det för närvarande finns ett lagkrav på att alla vaccin testas på djur, är det vid denna tidpunkt omöjligt att ha ett vaccin som har skapats utan att djur har använts”, skriver organisationen i ett kommentar.

Den svenska organisationen Djurens rätt har en liknande uppfattning.

– Vi förstår att det kan kännas olustigt att ta ett vaccin som testats på djur. Men att avstå vaccinering av etiska skäl kommer tyvärr inte att hjälpa de djur som redan har utsatts för försöken, säger Linn Åkesson, kommunikationschef på Djurens rätt.

Både Djurens rätt och The vegan society arbetar för att påskynda övergången till en djurfri forskning. Det hänger bland annat på att alternativa metoder utvecklas och finansieras. Men förändringarna måste först och främst ske på en politisk nivå, menar Linn Åkesson.

– EU har genom försöksdjursdirektivet redan ställt upp ett mål om att alla djurförsök ska fasas ut så fort det är vetenskapligt möjligt att göra det. För att förverkliga det målet och åstadkomma en positiv förändring för försöksdjuren behövs det politisk vilja, lagändringar och satsningar på att ta fram djurfria forskningsmetoder. Djurens Rätt arbetar med att uppmärksamma politikerna om de vetenskapliga bristerna i djurförsök och för att främja utveckling och användning av djurfria forskningsmetoder, säger hon.

The vegan society uppger dock att en vegan, baserat på sin övertygelse, har rätt att begära undantag från vaccinering, i situationer där obligatorisk vaccinering införs. Men de är också noga med att poängtera att ”de uppmuntrar veganer att ta hand om sin och andras hälsa för att kunna fortsätta vara effektiva förespråkare för veganism och djur”.

Läs mer:

Stopp för plågsamma djurförsök – efter nytt avslöjande: ”Fantastiska nyheter”

Regeringen vill ta fram plan för att begränsa djurförsök

Syre förklarar: Forskning utan djurförsök

Kina slopar krav på djurtester av kosmetika

Fasa ut djurförsöken

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV