Glöd · Debatt

Fasa ut djurförsöken

För sociala och intelligenta djur måste det vara en plåga att leva i små burar och bära på sjukdomar hela livet, skriver Katarina Folkeson.

DEBATT Miljöpartiets politik grundar sig i tre solidariteter. En av dessa tar upp solidaritet med djur. I dag visar EU:s länder, Sverige inkluderat, på stora brister i hur djur behandlas. Något som måste stoppas är djurförsök inom forskning. Stress, rädsla, frustration, smärta, skador och sjukdomar hos djuren måste undvikas, och djuren måste få möjlighet att leva ett naturligt liv i hela EU.

År 2013 beslutade EU att kosmetika inte längre fick testas på djur, något som flera länder har följt efter sedan dess. Det är nu dags att andra forskningsområden följer efter. Vi i Miljöpartiet vill därför skärpa EU:s direktiv om försöksdjur och främja utvecklingen av djurfria metoder. Vi vill även att EU arbetar för att bindande minimiregler om djurskydd tas fram inom FN och WTO. Både lagstiftning och positiva incitament måste gå hand i hand för att förändra forskningen.

Redan 1959 presenterade Russel och Burche sin bok kring hur djurförsök skulle fasas ut genom användandet av de tre r:en: replace, reduce, refine. Alltså att ersätta djurförsök, minska antalet djur och om det inte går, förfina metoderna. Tyvärr glömdes denna princip bort under lång tid, innan den åter uppmärksammades under 2000-talet, för att sedan bli en del av EU:s målsättning för att fasa ut djurförsök.

Tyvärr går utfasningen i dag alldeles för långsamt och vägen för att nå målen är för otydlig. 2011 användes mer än elva miljoner djur inom djurförsök i EU. Detta är en nivå som legat stadig de senaste åren, trots att EU:s målsättning om en minskning av djurförsök är tydlig. Därför krävs nya styrmedel för att på allvar öka takten i forskningen mot djurfria metoder. Miljöpartiet driver nu i både Sverige och EU att ta ytterligare steg mot en utfasning av djurförsök till förmån för alternativa metoder.

Många djur är sociala och intelligenta varelser som kan känna glädje och smärta. Det är inte svårt att tänka sig hur plågsamt livet är för de försöksdjur som tvingas leva i små burar, bärande på sjukdomar, hela sina liv. De alternativa metoderna hade inte bara skonat miljoner djurs liv och är inte bara mer etiskt försvarbara för djuren, utan de är också bättre på att förutse effekten hos människor. Att utveckla alternativa metoder till djurförsök är också att utveckla bättre forskning för människor. För Miljöpartiet har EU en viktig roll att spela internationellt genom att visa vägen i många viktiga frågor, bland annat när det gäller krafttag mot djurförsök och för alternativa försöksmetoder.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV