Radar · Djurrätt

Kina slopar krav på djurtester av kosmetika

Kaniner används till exempel för att testa ifall kosmetika kan ge upphov till ögonirritation.

Från 1 maj släpper Kina kravet på att smink och hygienartiklar som importeras till landet måste vara testade på djur. Något som även får effekter i EU, som i dag har undantag från sitt djurförsöksförbud på kosmetika för just dessa produkter.

”Äntligen har även Kina tagit ett första stort steg bort från djurtester av kosmetika!” Så skriver stiftelsen Forska utan djurförsök om nyheten att landet uppdaterar sina regler kring importerad kosmetika. Från 1 maj behöver produkterna inte längre ha testats på djur.

Djurförsök har länge använts för att säkerställa att smink, schampo, tandkräm, parfymer och hudkrämer inte är allergiframkallande, giftiga eller påverkar reproduktionen eller skadar foster hos människor.

Det finns fullgoda alternativ till djurtest för kosmetika, exempelvis cellmodeller, och inom EU finns sedan 2013 ett förbud mot försäljning av kosmetika testad på djur. Men förbudet har ett undantag som rör produkter testade på djur på grund av krav ställda av andra länder. Det betyder att smink som djurtestats i Kina säljs i Europa trots EU:s förbud. Kinas regeländring kan alltså få följder långt bortom landets gränser.

Djurrättsorganisationen PETA kallar regeländringen för en ”milstolpe”, men understryker även att en rad undantag gör att den knappast betyder slutet för djurförsök för kosmetiska produkter som importeras till Kina. Exempelvis hårfärgningsmedel, hudblekningsprodukter och solskydd, samt produkter som påstås ha nya effekter, kommer även fortsättningsvis att testas på djur innan de får säljas i landet.

För inhemskt tillverkad kosmetika släppte Kina kravet på djurtester redan 2016.

Läs även: Syre förklarar: Forskning utan djurförsök (artikel från 21 januari 2021) och Syre förklarar: Symboler för djurens bästa (artikel från 29 maj 2020). 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV