Radar · Mänskliga rättigheter

Kritiken mot FK: Unga med cancer faller genom skyddsnätet

Organisationen Ung cancer är i en debattartikel starkt kritiska mot Försäkringskassan som man i flera fall menar nekar unga cancerdrabbade ersättning.

Företrädare för organisationen Ung cancer riktar skarp kritik mot Försäkringskassan för att inte hjälpa unga cancerdrabbade personer. Nu kräver man att åtgärder vidtas från politiskt håll.

Unga cancerdrabbade möts av misstänksamhet, avslag, låga ersättningar och bristfälliga utredningar hos Försäkringskassan. Det skriver Emma Tonnes, generalsekreterare för den ideella organisationen Ung cancer – som stöttar unga som drabbas av cancer – och Christina Hultqvist, socionom och medlemskoordinator på Ung cancer, i en debattartikel publicerad i Dagens Arena.

”Inte ens läkarutlåtanden biter på bedömningarna om sjukersättning; akut lymfatisk leukemi, hodgkins lymfom, pseudomyxoma peritonei. Detta är namn på olika cancerformer som i flera enskilda fall styrkts av läkarintyg att man är så sjuk att man saknar arbetsförmåga”, skriver företrädarna.

Vidare för man fram att Försäkringskassan ställer sig över medicinsk expertis snarare än att grunda sina beslut på läkarnas kunskap om patienters funktionstillstånd, arbetssituation och arbetsförmåga.

Unga särskilt utsatta

Ung cancer pekar också på att unga cancerdrabbade är särskilt utsatta eftersom man i regel inte har hunnit etablera sig i samhället.

”Man saknar skyddsnät i form av ekonomisk trygghet och ett stabilt socialt sammanhang. Unga studerar, har atypiska anställningar eller har inte hunnit arbeta tillräckligt för att ha rätt till SGI (sjukpenningsgrundande inkomst, reds anm)”, skriver Tonnes och Hultqvist.

Unga tvingas då att ta lån för att ha råd att bära utgifter som hyra, mediciner, proteser, peruker, inlägg och taxiresor.

Nu kräver organisationen förändring.

”Sveriges politiker, det är dags att ni börjar se unga vuxna med cancer som en egen grupp och som dessutom inte nås av sociala skyddsnätet. Det är också dags att ni börjar bygga in en egenskap i Försäkringskassans system som stavas moral”, skriver man i debattartikeln.

FK: "Det finns brister"

Försäkringskassan har fått motta skarp kritik från flera håll, inte bara Ung cancer, för sin beslutshantering av sjukförsäkringen. Generaldirektör Nils Öberg kommenterade så sent som under måndagen kritiken.

– Min bild är att tålamodet är lite grann på upphällningen när det gäller tillämpningen av sjukförsäkringen och vårt sätt att hantera den, säger han i en intervju med TT.

Han fortsätter:

– Det är ingen tvekan om att det finns brister i Försäkringskassans handläggning av sjukförsäkringen.

Han pekar bland annat på att myndigheten behöver rikta resurser till utvecklingsarbeten, omorganisering av rättsliga funktioner och stöd till handläggare. För det har Nils Öberg begärt höjda anslag för de kommande åren – 100 miljoner mer för 2022 och 200 miljoner mer för 2023 och framåt.

Läs mer: Efter alla avslag – nu synar Försäkringskassan sig själv

Läs mer: Regeringen: Dessa förändringar behöver Försäkringskassan göra

Läs mer: Irja nekas sjukpenning – trots allvarlig sjukdom: ”Många utförsäkras på helt bisarra grunder”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV