Radar · Utrikes

Protester i USA efter dödsskjutningen av Daunte Wright

Hundratals personer samlades i förorten Brooklyn Center, strax utanför Minneapolis, efter att polisen skjutit ihjäl 20-åriga Daunte Wright under söndagen.

Nationalgardet har kallats in till staden Brooklyn Center, strax utanför Minneapolis, sedan protester mot rasism och polisvåld brutit ut. Anledningen är dödsskjutningen av en ung svart man, 20-åriga Daunte Wright.

Det var under söndagskvällen som Daunte Wright stannades av polis i Brooklyn Center, en liten förort strax nordväst om Minneapolis.

Enligt ett uttalande från den lokala polismyndigheten ska det hela ha börjat med en trafikförseelse följt av att poliserna upptäckte att Wright var efterlyst.

20-åringen ska ha gått ut ur bilen men enligt polisen gått in igen när man försökte gripa honom. En av poliserna ska då ha öppnat eld och Wright sköts till döds.

En kvinna, som också satt i bilen, uppges ha skadats i samband med händelsen men det ska inte röra sig om livshotande skador.

Ska ha ringt sin mamma

Enligt uppgift från BBC har Wrights mamma uppgett att hennes son ringde henne i samband med att han stannades av polisen. Han ska ha frågat henne om detaljer kopplat till bilförsäkringen. En kort stund senare hörde hon hur det blev stökigt och sedan bröts samtalet.

– Jag ringde upp en minut senare och då svarade hans flickvän, som var passageraren i bilen. Hon berättade att han hade blivit skjuten… och att min son låg där livlös, säger mamman till BBC.

Nära där George Floyd dödades

Dödsskjutningen av Daunte Wright skedde inte alls långt ifrån den plats där George Floyd dödades i samband med det brutala polisingripandet för snart ett år sedan. Det rör sig om cirka 16 kilometer.

Rättegången mot den tidigare polisen Derek Chauvin, som står åtalad för dråp efter ingripandet mot Floyd, pågår just nu i Minneapolis och har redan innan dödsskjutningen av Wright försatt staden i ett spänt läge. Sedan söndagskvällens händelser har situationen skruvats upp ytterligare.

Omfattande protester

Under den efterföljande kvällen samlades hundratals personer för att protestera utanför en av polisstationerna i Brooklyn Center.

Enligt nyhetsbyrån AFP var det oroligt på platsen – personer ska ha hoppat på en polisbil och polisen, iklädd kravallutrustning, sköt tårgasgranater för att skingra folkmassan.

Kravallutrustad polis framför en demonstrant under söndagens protester
Kravallutrustad polis framför en demonstrant under söndagens protester. Foto: Christian Monterrosa/TT

Senare kallades nationalgardet in, vilka anlände vid midnatt lokal tid (klockan sju på morgonen svensk tid, reds anm). I samband med det utlyste också borgmästare Mike Elliott utegångsförbud mellan klockan 01 och 06 lokal tid.

”Vi vill försäkra oss om att alla är trygga. Ta hand om er, och var snälla att gå hem”, skrev han på Twitter.

Man har också vidtagit andra försiktighetsåtgärder genom att bland annat stänga alla skolor under måndagen.

Läs även: Expert: Polis använde ”dödligt våld” mot Floyd

Läs även: Läkare: Knät kvar tre minuter efter Floyds död

Läs även: Floyd, Taylor, Arbery – tre fall som tände protesterna i USA

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV