Radar · Morgonkollen

Expert: Polis använde ”dödligt våld” mot Floyd

Jody Stiger, expertvittne i George Floyd-rättegången.

Polisen som orsakade George Floyds död använde opåkallat och olämpligt våld, säger en expert som kallats in under dråprättegången. Åklagaren i fallet ska försöka bevisa att det var polisen Derek Chauvins brutala agerande som direkt orsakade Floyds död.

Jody Stiger är specialist på ”nödvändigt våld” inom polismakten och har arbetat som instruktör för Los Angeles-polisen i sex år. Han har inför rättegången gått igenom polisrapporter och det filmade materialet från George Floyds död, då Derek Chauvin tryckte ner honom mot marken med knät mot hans nacke tills han drog sitt sista andetag.

Stiger vittnade om att George Floyd låg i en redan utsatt position på mage och att trycket som uppstod bör ha orsakat andningssvårigheter.

– Min åsikt är att inget våld borde ha använts när man fått ned honom i den positionen. En polis får bara använda den mängd våld som står i proportion till brottet och hur mycket motstånd personen gör. Min åsikt är att våldet var överdrivet, sade Jody Stiger enligt New York Times.

Läkare och medicinska experter kommer inom de närmaste rättegångsdagarna att vittna om vad som händer när en person som ligger på mage får ett knä tryckt mot sin hals i över nio minuter, som Floyd fick.

Under tisdagen vittnade Johnny Mercil, som är instruktör för polisen i Minneapolis om vad som lärts ut till Derek Chauvin och hans kollegor.

– Vi instruerar våra poliser att inte trycka mot någons nacke. Om man måste använda sin kroppsvikt bör man fixera axlarna i stället, sade han.