Radar · Nyheter

Floyd, Taylor, Arbery – tre fall som tände proteserna i USA

Blommor och minnesord i närheten av platsen där George Floyd dödades av polis i Minneapolis.

George Floyds död i ett brutalt polisingripande tände gnistan. Men i protesterna hörs också krav på rättvisa i andra uppmärksammade fall där svarta obeväpnade personer har dödats i USA de senaste månaderna.

Den 46-årige dörrvakten George Floyd grips i Minneapolis i Minnesota, misstänkt för att ha försökt använda falska sedlar på ett matställe. Under ingripandet pressar en vit polisman sitt knä mot Floyds nacke i över åtta minuter medan andra poliser tittar på. En förbipasserande filmar när Floyd ligger handfängslad med ansiktet ner i marken och upprepade gånger säger ”jag kan inte andas” innan han förlorar medvetandet.

Två obduktioner, den officiella och en som har beställts privat, har kommit fram till att Floyd dödades medvetet – men det råder oenighet kring dödsorsaken. Den officiella obduktionen slår fast att Floyd dog av hjärtstillestånd, bland annat orsakad av tryck mot nacken. Den obduktion som Floyds familj beställde kom i sin tur fram till att dödsorsaken var ”kvävning orsakad av ihållande tryck”.

De fyra poliser som deltog i ingripandet har fått sparken och polisen som pressade sitt knä mot Floyd har åtalats för att ha dödat honom.

Fallet tände gnistan till de omfattande protester mot rasistiskt polisvåld mot svarta som började i Minneapolis men som sedan dess har spridit sig över hela USA och världen.

En demonstrant håller upp ett plakat med texten "Rättvisa för Breonna" i Louisville
En demonstrant håller upp ett plakat med texten "Rättvisa för Breonna" i Louisville. Foto:Darron Cummings/AP/TT

13 mars: Breonna Taylor, Louisville

Strax efter midnatt slår tre poliser in dörren till 26-åriga akutsjukvårdaren Breonna Taylors lägenhet i Louisville i Kentucky. Polisen tar sig in med anledning av en narkotikautredning och hävdar att de knackade på och identifierade sig innan de bröt sig in. De hade en så kallad ”no-knock-warrant”, det vill säga tillstånd till husrannsakan utan att behöva knacka eller på annat sätt förvarna.

När dörren slås in utbryter skottlossning. Polisen hävdar att de bara öppnar eld för att de blir beskjutna av Taylors pojkvän, som precis som flickvännen ligger och sover när de tror att de får inbrott. En polis skottskadas i benet. Breonna Taylor träffas av åtta av polisens kulor och dör.

Berättelserna om vad som hände går isär. Taylors anhöriga och advokater hävdar att poliserna aldrig identifierade sig eller knackade på innan de tog sig in. Och pojkvännen säger att han fruktade för sitt liv och avlossade skott i självförsvar. Han har tillstånd för sitt vapen och Breonna Taylor var obeväpnad. Ingen narkotika hittas i lägenheten och de två personer som knarkutredningen kretsar kring hade redan gripits.

Poliserna har omplacerats i väntan på resultatet från utredningen, som bland annat den federala polisen FBI genomför. Fallet har lett till omfattande protester i Louisville, där krav har framförts på att poliserna ska gripas. Häromdagen skottskadades sju personer under en protest, enligt borgmästaren kom skotten inte från polisen.

Blommor och en bild på Ahmaud Arbery utanför USA:s ambassad i Mexico City
Blommor och en bild på Ahmaud Arbery utanför USA:s ambassad i Mexico City. Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT

23 februari: Ahmaud Arbery, Brunswick

25-årige Ahmaud Arbery skjuts ihjäl under en joggingtur i staden Brunswick i Georgia. Två vita män – far och son – får syn på honom och tycker att Arbery ser ut som en man som de misstänker för en rad inbrott i området. De tar med sig en pistol och ett gevär och börjar jaga Arbery med bil och skriker åt honom att stanna. De kör fram till honom och sonen hoppar ur bilen med geväret. Männen slåss om vapnet och Arbery blir träffad av flera kulor och dör.

Pappan hävdar att han och sonen kände sig hotade av Arbery. Men ett filmklipp – som spreds flera veckor efter händelsen – visar hur Arbery jagas och vapen riktas mot honom när han försöker slå sig fri. Mannen som spelade in videon har sedan dess gripits och misstänks bland annat för medhjälp till mord.

Det dröjde flera månader efter Arberys död innan något gripande gjordes och i flera veckor var fallet knappt känt utanför det polisdistrikt där det inträffade. Men när filmklippet spreds på nätet och medier, aktivister och politiker uppmärksammade fallet blossar en debatt upp kring huruvida det kan komma sig att två vita män inte frihetsberövas trots att de har jagat och dödat en obeväpnad svart man. Den 7 maj grips pappan och sonen till slut för bland annat mord (felony murder).

Sedan fallet blev känt har flera demonstrationer anordnats för att kräva rättvisa för Ahmaud Arbery.
Rättelse: I en tidigare text förekom en felaktig uppgift om slutsatserna efter obduktionerna av Floyd.

Fakta: Andra uppmärksammade fall

Här är några andra uppmärksammade fall av polisvåld mot svarta i USA de senaste åren.
Juli 2014: Eric Garner avlider i Staten Island i New York när polis griper honom och kopplar strypgrepp runt hans hals.
Augusti 2014: Tonåringen Michael Brown skjuts ihjäl i Ferguson i Missouri, efter det att polis misstänkt honom för cigarettstöld. Stora protester och kravaller utbryter.
April 2015: Walter Scott stoppas för ett trasigt bromsljus i staden North Charleston i South Carolina. Det slutar med att han blir skjuten i ryggen åtta gånger av en polis när han försöker springa därifrån.
Juli 2015: Polisens dödskjutning av Sam DuBose i Cincinnati i Ohio får stor uppmärksamhet som ett exempel på övervåld med rasistiska undertoner i USA.
Juli 2016: Alton Sterling skjuts till döds av polis utanför en närbutik i Baton Rouge i Louisiana. En video visar hur två poliser trycker ner Sterling på marken innan en av dem skjuter honom fyra gånger, från nära håll.
Juli 2016: Några dagar senare skjuts 32-årige Philando Castile ihjäl när han under en poliskontroll i Minneapolis i Minnesota sträcker sig efter sitt körkort.
September 2016: I Tulsa, Oklahoma filmas en dödsskjutning från en polishelikopter. I videon syns en 40-årig svart man med händerna i luften luta sig mot sin bil innan han skjuts av polis.
Mars 2018: Stephon Clark befinner sig i en äldre släktings trädgård i Sacramento i Kalifornien när han skjuts med 20 skott av polis, som tror att mannen bär ett vapen. Inget vapen hittas på platsen, bara en mobiltelefon.
April 2018: Polis i New York skjuter ihjäl en man i Brooklyn. I handen håller mannen ett rör som polisen misstänker kan vara ett skjutvapen. Fyra poliser avfyrar sammanlagt tio skott.
TT