Radar · Utrikes

Läkare: Knät kvar tre minuter efter Floyds död

Läkaren Martin Tobin vittnar mot polisen Derek Chauvin i Floydrättegången.

Polismannen fortsatte att trycka sitt knä med George Floyds hals i tre minuter och 27 sekunder efter det att Floyd tagit sitt sista andetag. Det säger lungspecialisten Martin Tobin, som har kallats in som expertvittne i rättegången mot den dråpåtalade polisen Derek Chauvin.

Lungläkaren Martin Tobin säger att han hundratals gånger inför rättegången har granskat videomaterialet av polisens gripande av George Floyd den 25 maj i fjol, då polisen Derek Chauvin tryckte ner Floyd mot marken med knät mot hans hals i omkring nio minuter, tills han inte längre andades. Tobins slutsats är glasklar.

– Floyd dog av syrebrist, sade han till de 14 jurymedlemmarna i rättssalen i Minneapolis under torsdagens förhandlingar.

Som läkare på en hektisk intensivvårdsavdelning i Chicago har Tobin tvingats bevittna många dödsögonblick och när han ser Floyds reaktioner under gripandet är han säker på sin sak.

– Knät är kvar mot halsen i ytterligare tre minuter och 27 sekunder efter det att han har tagit sitt sista andetag, konstaterade Tobin i rättssalen.

"Halva kroppsvikten"

Tobin noterade också att Chauvins vänsterfot vid en tidpunkt inte rör vid marken, vilket betyder att halva polismannens vikt då var tryckt mot Floyds hals. Syrebristen skadade Floyds hjärna och ledde till oregelbunden hjärtrytm, innan 46-åringens hjärta stannade helt, enligt Tobin.

Chauvins försvarsadvokat Eric Nelson har fört fram idén att polisen tryckte sin kroppsvikt mot Floyds axel och inte mot halsen, men det avfärdade Tobin.

– Knät är kvar mot halsen i två minuter och 44 sekunder efter det att poliserna har konstaterat att han inte längre har någon puls.

Försvarsadvokaten Eric Nelson, till vänster, och den dråpåtalade polisen Derek Chauvin, till höger, i rättssalen i Minneapolis
Försvarsadvokaten Eric Nelson, till vänster, och den dråpåtalade polisen Derek Chauvin, till höger, i rättssalen i Minneapolis. Foto: Court TV via AP/TT

Tobin har kallats in av åklagarsidan, som försöker bevisa att Floyd avled på grund av kvävning som en direkt följd av Chauvins handlingar under polisingripandet.

Försvaret hävdar å sin sida att Floyd avled på grund av underliggande hälsoproblem och för att han hade narkotika i blodet. Även det argumentet avfärdar Tobin.

– En frisk person som utsätts för det som Floyds utsattes för skulle ha dött, sade Tobin.

"Ingen överdos"

Under torsdagens förhandlingar vittnade även en rättsläkare och en toxikolog om huruvida den relativt låga dosen fentanyl som Floyd hade i blodet kan ha påverkat förloppet.

– Det där är inte en fentanylöverdos, det där är någon som vädjar om att få andas, sade rättsläkaren William Smock om Floyds allt svagare vädjanden om att han inte kunde andas.

45-årige Chauvin riskerar 40 års fängelse om han döms för anklagelserna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV