Radar · Utrikes

Nu hörs vittnen om ingripandet mot George Floyd

Demonstrationer utanför domstolen i Minneapolis där rättegången mot den vite polisen Derek Chauvin, vars ingripande ledde till att svarte George Floyd dog, hålls.

Han skrek åt polisen Derek Chauvin, som pressade sitt knä mot svarte George Floyds nacke i Minneapolis. Nu återvänder kampsportaren Donald Williams till vittnesbåset.

Efter en stark känslomässig inledning på rättegången mot ex-polisen Derek Chauvin, som står anklagad för tre dråpliknande punkter, avslutades den första rättegångsdagen i Minneapolis tidigt på grund av tekniska problem.

Då hade den video som spreds över världen efter ingripandet i maj i fjol – där Floyd innan han blir livlös pressar fram orden ”jag kan inte andas” – beskådats flera gånger.

Enligt åklagare tryckte Chauvin sitt knä mot Floyds nacke längre än vad som tidigare har rapporterats: i 9 minuter och 29 sekunder – inte 8 minuter och 46 sekunder som tidigare har antagits, skriver nyhetskanalen CNN.

En "slusk"

På videoinspelningar hörs Donald Williams, som befann sig på platsen, ropa ”slusk” (på engelska ”bum”) till poliserna som genomför det brutala ingripandet.

Han var det tredje vittnet som åklagarsidan kallade i måndags. Men mitt under hans berättelse blev länken från Hennepin countys rättssal i Minneapolis svart och domarna ajournerade förhandlingarna till på tisdagen, skriver NBC News.

Williams hann dock anklaga Chauvin för att se ut som han ”njöt” av att hålla fast Floyd. Han sade till domarna att han trodde att den vite polisen använde sig av ett slags strypgrepp som finns inom brottningen, som syftar till att göra motståndaren medvetslös.

Chauvin, som arbetat som polis i 19 år, nekar till brott och hävdar att han ”gjorde det han tränats att göra”.

Försvaret väntas även trycka på att Floyd led av en hjärtsjukdom och hade fentanyl och amfetamin i kroppen – och att det bidrog till att hans hjärta stannade.

Förrådde ämbetet?

I sitt öppningsanförande anklagade åklagare Jerry Blackwell Derek Chauvin för att ha ”förrått sin polisbricka” genom att använda överdrivet och omotiverat våld vid det dödliga ingripandet.

– Medborgare som grips ska aldrig hållas i liggande ställning, med undantag för korta stunder för att få dem under polisens kontroll, sade Blackwell inför juryn.

George Floyds död har berört miljontals människor både i och utanför USA. Det blev startskottet för den största rörelsen för rättvisa och mot rasism sedan 1960-talets medborgarrättsrörelse. Amerikaner av olika bakgrund har trätt fram och vittnat om polisens övervåld mot svarta och krävt en reformerad yrkeskår.

Fakta: Vad hände George Floyd?

På kvällen den 25 maj 2020 greps den 46-årige George Floyd av polis sedan en butiksanställd anklagat honom för att försöka köpa cigaretter med en förfalskad 20-dollarsedel.
Floyd försågs med handfängsel men när poliserna försökte få in honom i bilen gjorde han motstånd, vilket slutade med att han hamnade på marken med ansiktet ner i gatan.
Förbipasserande filmade när polisen Derek Chauvin satte sitt knä på Floyds huvud och nacke i omkring 9 minuter. I videoklippet kan man höra hur Floyd över 20 gånger säger att han inte kan andas innan hans kropp blir slapp.
Floyd förklarades död på sjukhus en timme senare.
Källa: BBC

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV