Radar · Miljö

Greta under invigningen av Cop26: ”Förändringen kommer inte där inifrån”

Barbados premiärminister Mia Mottley fokuserade sitt tal på klimaträttvisa och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson lånade Greta Thunbergs uttryck “bla bla bla” under öppningsceremonin av klimattoppmötet Cop26 i Glasgow.

Det blev mycket snack om klimaträttvisa, solidaritet och ambitiösa mål när världsledare, opinionsbildare och aktivister höll sina inledande tal under invigningsceremonin av klimattoppmötet Cop26 i Glasgow. Under tiden stod klimataktivisten Greta Thunberg i utkanten och demonstrerade. ”På Cop finns det bara politiker och makthavare som låtsas ta vår framtid på allvar”, sa Thunberg.

Samtidigt som Glasgows sopåkare och gatustädare gick i strejk efter brutna förhandlingar med arbetsgivaren och med varning för ett smutsig vecka i staden, inleddes klimattoppmötet Cop26 med den stora invigningsceremonin, där flera tunga världsledare och makthavare som Joe Biden, Boris Johnson och Emmanuel Macron höll tal. Först ut var Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, som står värd för årets klimattoppmöte. Han pekade bland annat på de rika ländernas ansvar i att möjliggöra en grön omställning i fattigare länder och varnade för att klockan ”tickar ner mot domedagen”.

– Vi pratar om vad vi ska göra 2050 och 2060, men våra barn kommer att döma oss, de är inte födda ännu. De kommer inte förlåta oss om vi misslyckas, de kommer att döma oss och de kommer att få rätt, sa Johnson, som också citerade klimataktivisten Greta Thunberg.

– Löftena kommer inte att vara något annat än “bla bla bla” för att låna ett uttryck, sa Johnson.

Näst på tur var FN:s generalsekreterare António Guterres, som tog upp de stigande temperaturerna och att det finns fattiga länder som redan i dag lever mitt i klimatkatastrofen.

– Det krävs koalitioner mellan de utvecklade nationerna och utvecklingsländerna. Vi måste göra mer för att hjälpa de befolkningar som drabbas hårdast av klimatförändringarna, sa António Guterres och fortsatte:

– Vi gräver vår egen grav. Det är dags att sluta använda naturen som en toalett.

Även Sveriges Stefan Löfven klev upp på podiet där han redogjorde för att EU kommer att minska utsläppen med 50 procent till 2030 och bland annat lyfte Sveriges satsning på fossilfritt stål och ökad finansiering till omställning.

–  Och Sverige åtog sig 2015 att bli den första fossilfria välfärdsnationen senast 2045, sa Löfven, som menar att att de länder som har möjlighet måste leda vägen.

Stefan Löfven och Boris Johnson hälsar på varandra under Cop26
Stefan Löfven och Boris Johnson hälsar på varandra under Cop26. Foto: Christopher Furlong/AP/TT

Indien: Fokusera på anpassningsstrategier

Målet med klimattoppmötet i Glasgow är bland annat att alla länder ska förbinda sig till nettonollutsläpp till år 2050. Men Indien, som är det tredje största utsläppslandet i världen efter USA och Kina, meddelade på måndagen att man siktar på att nå nettonollutsläpp till 2070.

Premiärminister Narendra Modi kritiserade bland annat att det globala fokuset för att tacka klimatförändringarna ligger på att hitta strategier för att begränsa utsläppen, istället för anpassningsstrategier. Något som han kallar för “orättvist” mot de fattiga länder som redan i dag är hårt drabbade av bland annat naturkatastrofer.

– För bönderna i många utvecklingsländer, inklusive Indien, är klimatet en stor utmaning. Det sker en förändring i odlingsmönstret. Oväntade regn, översvämningar och stormar förstör skördarna. Från drickvattenkällor till bostäder till överkomliga priser, alla behöver göras motståndskraftiga mot klimatförändringarna, sade Narendra Modi i sitt tal på måndagen.

Indiens premiärminister Narendra Modi håller tal på Cop26 under måndagen
Indiens premiärminister Narendra Modi håller tal på Cop26 under måndagen. Foto: Alastair Grant/AP/TT

Klimaträttvisa: "Bara om ni öppnar era hjärtan"

Det var många talare som markerade för vikten av global klimaträttvisa, som också var Friday for futures slagord i deras globala klimataktion inför klimattoppmötet i Glasgow. Representanter för önationer eller länder i extra utsatta situationer, pekade bland annat på hur en del av världen, främst de fattiga delarna, redan i dag, får ta den stora smällen av klimatförändringarna.

Klimataktivisten Elizabeth Wathuti från Kenya berättade om den torka och svält som drabbat hennes hemtrakter, såväl som många andra platser i världen.

– Just nu står 2 miljoner kenyaner inför klimatrelaterad svält. Jag har med egna ögon sett tre barn gråta vid en uttorkad flod. Snälla, öppna era hjärtan. Det här händer inte bara i Kenya. Under de senaste månaderna har Algeriet, Uganda och Nigeria drabbats av dödliga värmeböljor, sa Wathuti och tillade:

– Min historia kommer bara att beröra er om ni öppnar era hjärtan. I slutändan måste er vilja att agera komma inifrån.

I önationer i Karibien, Indiska Oceanen och Stilla havet, innebär klimatförändringarna att hela samhällen riskerar att slukas av vatten. Något som lyftes av Mia Mottley, premiärminister för Barbados, som är djupt hotad av de stigande havsnivåerna.

– Det är omoraliskt och orättvist. Vad har ni för ursäkt? 1,5-gradersmålet måste uppnås, för 2-graders temperaturhöjning är en dödsdom för många folk, sa Mia Mottley under sitt tal.

Samtidigt höll premiärministrarna från önationerna Tuvalu och Antigua en presskonferens där de presenterade vad de beskrev som ett nytt redskap för att hindra världens stora utsläppare från att låta havet sluka deras hem.

Klimataktivisten Elizabeth Wathuti från Kenya håller sitt tal under Cop26
Klimataktivisten Elizabeth Wathuti från Kenya håller sitt tal under Cop26. Foto: Alberto Pezzali/AP/TT.

Greta: "Det här är ledarskap"

Under tiden som världsledarna höll sina tal – och citerade henne – var klimataktivisten Greta Thunberg själv i utkanten av Cop26, där hon deltog i en klimatdemonstration med Fridays for future. ”Vad vill vi ha? Klimaträttvisa! När vi vill ha det? Nu!” ropade Thunberg tillsammans med övriga demonstranter.

– På Cop finns det bara politiker och makthavare som låtsas ta vår framtid på allvar, låtsas ta det på allvar att det finns människor som redan i dag drabbas av klimatkrisen. Förändringen kommer inte att komma där, inifrån. Det där är inte ledarskap, sa Thunberg medan hon pekade mot Cop26, och fortsatte:

– Det här är ledarskap. Det här är hur ledarskap ser ut. Inga mer bla, bla, bla!, sa Thunberg.

Om världens makthavare kommer att gå från snack till verkstad, återstår att se.

Vill du läsa mer om vad talarna sade på måndagen kan du läsa det här, på Syres livechatt från öppningsceremonin.

Klimataktivisten Greta Thunberg och andra aktivister från Fridays for future höll en demonstration i närheten av Cop26 klimattoppmötet i Glasgow under måndagen
Klimataktivisten Greta Thunberg och andra aktivister från Fridays for future höll en demonstration i närheten av Cop26 klimattoppmötet i Glasgow under måndagen. Foto: Adrian Dennis/AFP/TT.

Läs mer: 

Önationernas krav på Cop26: ”Den som smutsar ned måste betala”Live: Cop26 öppnar
Cop26: Makthavare kritiseras för att blunda för djurfabrikerna
Karin Lexén inför Cop26: ”Akut läge – men det finns hopp”
Stormakter stångas inför Cop 26 – nu måste de komma överens
Sverige vill köpa utsläpp för hundratals miljoner kronor – skriver avtal med Ghana på Cop26
Ländernas uppdaterade löften inför Cop26 långt ifrån tillräckliga
Syre förklarar klimatfinansiering