Radar · Miljö

Klimatstrejkare i Malmö ifrågasätter medierapportering

Julia Heberling tycker att mediebevakningen är dålig under den klimatkris som pågår.

Senast Fridays for future utlyste global klimatstrejk samlades 3000 personer utanför Stadshuset i Malmö. I år var det ett tjugotal, trots att varken klimatkris eller förlusten av arter upphört. ”Frustrerande”, konstaterar aktivisten Maria E Harrisson.

Coronaepidimin har förändrat hela samhället – och så också miljörörelsens möjlighet att nå ut. Inför årets globala klimatstrejk valde Fridays for future att sprida ut antalet strejker över landet – från Malmö till Piteå, för att på så sätt få genomslag – samtidigt som rörelsen höll sig till kravet som max femtio personer på en och samma plats. Men när Fridays for futuregrupper ansökt om att demonstrera på flera platser inom samma stad – har de fått avslag.

– Jag tycker det blir ett demokratiproblem, det gör det svårare att nå ut. Jag menar vi är de första att säga att vi ska lyssna på vetenskapen och hålla avstånd, säger Maria E Harrisson.

Det är viktigt att få till ett samtal om klimatet men Coronaviruset försvårar, berättar Maria E Harrisson, aktiv inom Friday for future Malmö
Det är viktigt att få till ett samtal om klimatet men Coronaviruset försvårar, berättar Maria E Harrisson, aktiv inom Friday for future Malmö. FOTO: Ossian Sandin.

Medierapporteringen inför årets globala klimatstrejk har inte heller varit densamma. När fjolårets demonstrationer skapade rubriker i dagar före – har årets klimatstrejker gått under radarn hos de stora mediedrakarna, även på själva strejkdagen.

– Vi behöver synas i stora antal för att nå ut, i år är vi helt borta från mediaagendan. Det är frustrerande när det känns viktigare än någonsin, säger Maria E Harrisson.

"Borde vara förstasidesstoff"

En av de som varken låtit Corona eller ett ihållande regn hålla henne hemma, är Julia Heberling med sonen Love.

– Det är bara så galet att vi har all den här kunskapen och så har vi inte kommit längre. Då måste man ändå göra vad man kan och att visa att man bryr sig.

Varför har det blivit så tror du?

– Jag tror att det är det klassiska, att många tror att det handlar om en avlägsen framtid eller att det är något som kommer ske på andra sidan jorden. Även om det har varit lite bättre mediebevakning de senaste åren, så borde det vara förstasidesstoff – varje dag.

Alla artiklar om globala veckan för klimatet

Självkritiskt FN firar 75 – följs av global Fridays For Future-strejk
Fridays for future Rumänien: ”Klimatlöftena infrias inte”
Hur lång tid är det kvar att rädda jorden? – här är svaret
Torka väckte Erics klimatkamp – skolstrejkar för planeten
Greta Thunberg fortsätter hamra in sitt budskap – men går det fram?
Globala klimatstrejker – följ Syres rapportering