Radar · Miljö

Klimatstrejker världen över – följ Syres rapportering

Greta Thunberg kom till Mynttorget i Stockhom under morgonen för att börja sin skolstrejk under den globala strejkdagen för klimatet den 25 september.

Under natten har rapporter kommit om de första klimatstrejkerna i länder som Australien, Bangladesh och Japan. På morgonen visade sig också Greta Thunberg på Mynttorget i Stockholm och under eftermiddagen fortsatte strejkerna runt om i hela världen.

Vid niotiden syntes en handfull aktivister på Mynttorget. Där var också Greta Thunberg, som höll upp ett plakat med texten ”Skolstrejk för klimatet”. Samma budskap som tände gnistan till Fridays for future för två år sedan och som nu har miljoner anhängare världen över.

Dagens strejker som började på det östra halvklotet präglades av social distansering, på grund av den rådande coronapandemin.

I den australienska kuststaden Adelaide, syntes klimatstrejkare hålla upp plakat med texterna ”det finns ingen plan b” och ”kapa våra utsläpp, inte vår planet”, i videoklipp av lokala medier.

I Japan hade det avviserats över 70 strejker – och på twitter började bilder från strejkerna läggas upp under morgonen.

I Bangladesh beslöt sig aktivisterna att plantera träd, efter att ha avslutat sin aktion.

Rapporter om strejker kom också på morgonen från både Antarktis och Arktis.

Enligt Fridays for future pågår de globala strejkerna på över 3100 platser världen över.

Såhär såg det ut på Tasmanien under förmiddagen där elever från Mount Stuart Primary School deltog med ett tydligt budskap till världens ledare: ”Save our future”.

Flera organisationer har visat sitt stöd för demonstrationerna, däribland Greenpeace, Unicef och Extinction Rebellion. För att nämna några exempel.

Även flera av Världsnaturfondens avdelningar har stöttat. Här är en hälsning från Skottland:

I Stockholm blev det, kanske inte helt oväntat, ett stort fokus på Greta Thunberg. Utanför riksdagen samlades flera medier för intervjuer och privatpersoner passade på att ta bilder.

Foto: Janerik Henriksson/TT
Foto: Janerik Henriksson/TT

Dans tycks ha varit ett återkommande inslag, åtminstone på flera platser i Sverige. På Norr Mälarstrand i Stockholm väckte en grupp dansare viss uppmärksamhet efter att ha lagt sig tillsynes medvetslösa på gatan.

En grupp människor dansade och sjöng en suggestiv demonstrationsdans på kajen till Norr Mälarstrand vid stadshuset för klimatet
En grupp människor dansade och sjöng en suggestiv demonstrationsdans på kajen till Norr Mälarstrand vid stadshuset för klimatet. Foto: Janerik Henriksson/TT
Foto:  Janerik Henriksson/TT
Foto:  Janerik Henriksson/TT

Även i Malmö har det dansats, även där utanför stadshuset. Av allt att döma har stämningen varit god, trots att södra Sverige verkar ha betydligt sämre väder än Stockholm.

Demonstration vid Stadshuset i ett regnigt Malmö under Fridays for futures globala aktionsdag för klimatet
Demonstration vid Stadshuset i ett regnigt Malmö under Fridays for futures globala aktionsdag för klimatet. Foto: Johan Nilsson/TT
Foto: Johan Nilsson/TT
Foto: Johan Nilsson/TT

Nu har Syre också fått en bildhälsning från Kenya. Närmare bestämt från aktivisten Eric Damien Njuguna som Syre skrev om tidigare i veckan. Där berättade han om hur en svår torka i Nairobi blev startskottet för hans klimataktivism.

Foto: Privat Foto:
Foto:
Foto:
Öppna i helskärm
1 / 3

Syres artikel om Eric och hans klimatarbete i Kenya finner du här.

Uppgifter fortsätter strömma in om demonstrationer från hela världen. Här i Sverige har det rapporterats om sammankomster från långt upp i norr till de sydligaste breddgraderna.

Såhär såg det ut från Värmdö till exempel:

Och vid Bromma flygplats, där riksdagsledamoten Hanna Gunnarsson (V) stannade till.

 
 

Demonstrationer genomfördes också på flera olika platser i Tyskland. Här från Salzburg…

Och Stuggart…

Aktivister från Uganda deltog också.

Mitzi Jonelle Tan från Filippinerna hade ett tydligt budskap:

I Toronto klimatstrejkades det också. Här några studenter som blockerat gatan.

”Vår kamp för en framtid slutar inte här. Det här är bara början” twittrade Greta Thunberg under fredagskvällen.

Global vecka för klimatet

Självkritiskt FN firar 75
Sju dagar med fokus på klimatet startar idag i New York. FN inleder med ett bittert 75-årsfirande och en efterföljande generalförsamling som skiljer sig markant från tidigare år.

Fridays for future i Rumäninen: ”Klimatlöften infrias ej”
Syre har pratat med aktivister världen över. Först ut är Razvan Ghuiri från Rumänien som trots smutsiga industrier är hoppfull.

Hur lång tid är det kvar att rädda jorden? – här är svaret
Sekunderna tickar för klimatet. Det blir otvetydigt för den som blickar upp mot en av husfasaderna på Union Square i New York.

Greta Thunberg fortsätter hamra in sitt budskap – men går det fram?
När Greta Thunberg slog sig ned ensam framför riksdagen 2018, blev det startskottet för en av historiens största miljörörelser. Men har budskapet nått fram?

Ett SOS från Amazonas: ”Aktivister kampanjar för nödhjälp”
Brasiliens skenande Covidepidemi har trängt djupt in i Amazonas djungler. Nu kämpar aktivister mot klockan, för att hjälpa den nödutsatta ursprungsbefolkningen.

Torka väckte Erics klimatkamp – skolstrejkar för planeten
En svår torka drabbade Nairobi och skolan  Eric Damien Njuguna studerade på fick rationera ut vatten. Det blev startskottet för hans klimataktivism.