Radar · Miljö

Torka väckte Erics klimatkamp – skolstrejkar för planeten på fredag

 Svår torka drabbade Kenyas huvudstad Nairobi 2017 och vatten fick rationeras ut.

En svår torka drabbade Nairobi och skolan  Eric Damien Njuguna studerade på fick rationera ut vatten. Det blev startskottet för hans klimataktivism.
”Ledare i det globala nord måste få ned utsläppen drastiskt”, säger han.

Runt om i Nairobi sinade kranarna några månader 2017 och vattnet fick istället rationeras ut. Men den som kunde – köpte de extra ransonerna som behövdes. För Eric Damien Njuguna innebar det en dubbel insikt, att torkan var ett resultat av klimatförändringar – och att den slår olika.

– Det var först när jag sökte efter information på nätet som jag förstod att torkan var på grund av klimatkrisen, men jag insåg också hur det slog olika, där de fattiga fick ta den största bördan, säger Eric Damien Njuguna.

Insikten fick honom att organisera sig. Först i klimatorganisationen Zero Hour, sedan i Fridays for future. Kenya har nu fått se två stora skolstrejker och från miljöministern har de fått höra att deras budskap är att ta på allvar.

– Men vad det resulterar i är ännu osäkert, säger han.

Samtidigt har en ny miljöfara tornat upp sig i horisonten. Landet har några av världens striktaste miljölagar för plastskräp. Plastpåsar är förbjudna och import av plastskräp ska kraftigt begränsas. Men lagarna är hotade av nya handelsförhandlingar med USA, berättar Eric Damien Njuguna. I dagarna avslöjade New York Times att en branschorganisation som representerar världens största kemi – och fossilföretag försöker få regeringen att luckra upp lagstiftningen.

”Vi förutspår att Kenya kan bli en knutpunkt för att erbjuda amerikanska kemikalie- och plastprodukter till resten av Afrika genom den här handelsöverenskommelsen, skrev chefen för American Chemistry Council den 28 april, enligt dokument tidningen tagit del av.

Ett av sopberg av plast i förorten Dandora i Nairobi, Kenya
Ett av sopberg av plast i förorten Dandora i Nairobi, Kenya. Friday for futur Kenyas demonstration den 25 september riktar in sig mot ett förslag att luckra upp landets lagar för att begränsa plastskräpet i landet. Foto: Arkiv/Ben Curtis/TT/AP.

Under klimatstrejken den 25 september – vill Eric Damien Njuguna och andra Kenyanska klimataktivister skapa en stark opinion mot planerna.

– De försöker sälja in det som ett sätt att förbättra Kenyas ekonomi. Men jag ser det som en ny form av kolonialism. Kenya lider redan av att barn behöver leka på fält fulla av skräp, så det är mot det som vår klimatstrejk (den 25e) riktar in sig mot.

Världsledare möts under ett FN toppmöte under onsdagen för att diskutera klimatåtgärder. Vad är ditt budskap till dem?

– Att pusha länder mer och då främst det globala norr. Kenya står för endast 0,3 procent av utsläppen men hör till ett av de mest drabbade länderna, säger Eric Damien Njuguna.

Vad sätter du ditt hopp till?

– Hopp? Jag har inte tänkt på att ha något hopp med tanke på hur lite som görs av länder och företag för att få ned utsläppen, det skulle i så fall vara FN – att FN förmår länderna i det globala norr att släppa ut mindre.

Hur hittar du styrka att fortsätta kämpa?

– Bara häromdagen var det en stor översvämning i en by inte långt härifrån, invånarna vaknade upp av att deras saker flöt omkring. Jag finner styrka att kämpa när jag ser deras lidande.

Artikeln är en del av en artikelserie, där Syre intervjuar klimataktivister runt om i världen inför klimatstrejken den 25 september. 

Läs mer: Aktivisten: Klimatlöftena infrias inte Syre 22 september 2020

Ossian Sandin

En global vecka för klimatet

Självkritiskt FN firar 75
Sju dagar med fokus på klimatet startar idag i New York. FN inleder med ett bittert 75-årsfirande och en efterföljande generalförsamling som skiljer sig markant från tidigare år. Läs mer

Fridays for future i Rumäninen: ”Klimatlöften infrias ej”
Syre har pratat med aktivister världen över. Först ut är Razvan Ghuiri från Rumänien som trots smutsiga industrier är hoppfull.


Hur lång tid är det kvar att rädda jorden? – här är svaret
Sekunderna tickar för klimatet. Det blir otvetydigt för den som blickar upp mot en av husfasaderna på Union Square i New York.


Greta Thunberg fortsätter hamra in sitt budskap – men går det fram?
När Greta Thunberg slog sig ned ensam framför riksdagen 2018, blev det startskottet för en av historiens största miljörörelser. Men har budskapet nått fram?

Ett SOS från Amazonas: ”Aktivister kampanjar för nödhjälp”
Brasiliens skenande Covidepidemi har trängt djupt in i Amazonas djungler. Nu kämpar aktivister mot klockan, för att hjälpa den nödutsatta ursprungsbefolkningen.

Global klimatstrejk – följ Syres rapportering
Syre rapporterar om de globala klimatstrejkerna från hela världen