Radar · Miljö

Ett SOS från Amazonas: ”Aktivister kampanjar för nödhjälp”

Anhöriga till hövdingen Messias Martins Moreira från ursprungsbefolkningen Kokama i Amazonas gråter i samband med begravningen, i maj.

Brasiliens skenande Covidepidemi har trängt djupt in i Amazonas djungler. Nu kämpar aktivister mot klockan, för att hjälpa den nödutsatta ursprungsbefolkningen.

– Situationen är kritisk, säger Joao Duccini, aktivist inom nätverket Friday for future, som startat upp kampanjen SOS Amazonia.

Den brasilianska miljonstaden Manaus, ligger mitt i världens största regnskogsområde – Amazonas. Sedan mitten av april har det varit en av de värst drabbade städerna av den epidemi som nu har Brasilien i ett järngrepp. Kort därefter kom de första rapporterna om att smittan också nått den ursprungsbefolkning som har de vidsträckta regnskogsområdena som sitt hem.

Med största sannolikhet har den kommit med illegala gruvarbetare eller skogsskövlare, berättar Joao Duccini.

– Regeringen gör bokstavligen ingenting för att hjälpa till, nu har vi runt 600 döda bland ursprungsbefolkningen och 20 000 smittade, samtidigt som siffran stiger, dag för dag.

En epidemi som förutom att skörda liv, på sikt också riskerar deras hem – regnskogen.

Joao Duccini, aktivist från Fridays for future som kämpar för att hjälpa drabbade av Covid 19 bland Brasiliens ursprungsbefolkning. Foto: Privat Foto:
Foto: SOS Amazonia Foto:
Foto: SOS Amazonia Foto:
Anhöriga  på begravningen till hövdingen Kokama Messias som dog av COVID-19 i maj 2020, Manaus Brasilien. Foto: <br>Edmar Barros/TT. Foto:
Öppna i helskärm
1 / 4

– Jag pratade med Sonia Guajajara (en ledare ursprungsbefolkningen) häromdagen, där hon uttryckligen berättade om hur de fostras att skydda skogen. Den mark de befolkar kan inte skövlas, för så länger de är i livet kämpar de.

Covid 19 är inte heller det första hotet de haft att tampas med. Under året som gått har det skett en ökning av intrång från illegala gruvarbetare och skogsskövlare, där flera ledare för ursprungsbefolkningen fått sätta livet till efter konfrontationer. Samtidigt som både det här året – och fjolåret sett en kraftig ökning av både skogsskövling och bränder.

– Vi försöker skapa medvetenhet kring vad som händer, för regeringen gör ingenting – istället anklagar de oss för att sprida fake news, samtidigt som människor dör.

Hjälp från SOS Amazonas når fram till drabbade i Amazonas
Hjälp från SOS Amazonas når fram till drabbade i Amazonas. FOTO: SOS Amazonas.

Målet med kampanjen som startade i april är att ha samlat ihop 1 miljon reais (cirka 1,6 miljoner svenska kronor), vilket ska gå till paket med alltifrån handsprit, munskydd och stapelföda. Men också solpaneler och datorer. Allt för att underlätta för ursprungsbefolkningen att isolera sig. Efter en donation på runt en miljon kronor från den fond som klimataktivisten Greta Thunberg startat, efter att ha vunnit Gulbenkian priset – är målet nära.

– Jag bara hoppas att det inte är försent för oss att hjälpa, säger Joao Duccini.

Alla artiklar om globala veckan för klimatet

Självkritiskt FN firar 75 – följs av global Fridays For Future-strejk
Fridays for future Rumänien: ”Klimatlöftena infrias inte”
Hur lång tid är det kvar att rädda jorden? – här är svaret
Torka väckte Erics klimatkamp – skolstrejkar för planeten
Greta Thunberg fortsätter hamra in sitt budskap – men går det fram?

Ett SOS från Amazonas: ”Aktivister kampanjar för nödhjälp”
Global klimatstrejk – följs Syres rapportering