Radar · Miljö

Självkritiskt FN firar 75 – följs av global Fridays For Future-strejk

Arkivbild.

Sju dagar med fokus på klimatet startar idag i New York. FN inleder med ett bittert 75-årsfirande och en efterföljande generalförsamling som skiljer sig markant från tidigare år. Därefter följer ett fullsmockat veckoprogram under Climate Week NYC. Utöver det planerar Fridays For Future för en global strejk på fredag.

Rasande bränder, smältande glaciärer, jordskred och översvämningar, orkaner, internationella konflikthärdar, svält, sviktande djurbestånd, och utöver det – coronapandemin.

Det är några av de globala katastrofer som rasar fram i ett närmast apokalyptiskt filmmontage som publicerats på FN:s hemsida. Filmen har lagts ut i samband med UN75 – 75-årsfirandet av FN, som inleddes under måndagen.

Filmen sätter tydlig prägel på födelsedagen, som knappast utgör ett firande i klassisk bemärkelse. FN:s prestationer genom åren ska hyllas men samtidigt vill man också peka på organisationens tillkortakommanden.

”Vår värld är ännu inte den värld som grundarna hoppades på för 75 år sedan. Den plågas av växande klyftor, fattigdom, hunger, väpnade konflikter, terrorism, osäkerhet, klimatförändringar och pandemier”, skriver man i ett gemensamt uttalande, som alla medlemsstater står bakom.

Corona-anpassad generalförsamling

Initialt var tanken att firandet, och även tisdagens generalförsamling, skulle genomföras med pompa och ståt. Men med anledning av coronapandemin har man fått tänka om.

I vanliga fall utgör det hela en möjlighet för världens ledare att samlas i FN-skrapan i New York, men i år har man beslutat att allt ska ske på distans. Stats- och regeringschefer, och andra talare, väntas istället hålla videosamtal från sina hemländer.

Kommer Greta Thunberg närvara?

Många minns Greta Thunbergs uppmärksammade tal när generalförsamlingen sammanträdde i september förra året. Världsledarna fick där möta en upprörd Thunberg som inte höll tillbaka.

”Hur vågar ni komma hit och säga att ni gör tillräckligt när vetenskapen visar att det inte är sant”, sa hon då, och fortsatte.

”Ni sviker oss, och om ni gör det kommer vi aldrig att förlåta er. Just här, just nu, drar vi gränsen”.

Greta Thunberg talar inför FN:s generalförsamling 2019
Greta Thunberg talar inför FN:s generalförsamling 2019. Arkivbild. Foto: Jason DeCrow/TT

Om Greta Thunberg medverkar även det här året är i skrivande stund oklart. Syre har varit i kontakt med Friday For Futures pressavdelning men har ännu inte fått något svar.

Climate Week NYC 2020

75-årsfirandet och generalförsamlingens sammanträde innebär också startskottet för Climate Week NYC 2020, ett årligt samarrangemang mellan FN och staden New York.

Klimatveckan sammanför makthavare, organisationer och företag världen över, och syftar till att visa upp och främja det globala klimatarbetet.

Aktiviteter och event är inplanerade ändå fram till söndag, både fysiska i New York och digitala från olika delar av världen. Programmet är indelat i tio olika teman, präglat av bland annat ren energiövergång, transport och infrastruktur, och mat och markanvändning. Totalt rör det sig om över 600 event, flertalet online.

Fridays For Future planerar global strejk

Utöver Climate Week NYC planerar också miljöorganisationen Fridays For Future en global strejk i veckan. Nu på fredag väntas corona-anpassade demonstrationer och manifestationer genomföras överallt i Sverige och världen.

Detta kommer vi på Syre givetvis att bevaka, både inför-arbetet och händelserna på fredag.

Alla artiklar om globala veckan för klimatet

Självkritiskt FN firar 75 – följs av global Fridays For Future-strejk
Fridays for future Rumänien: ”Klimatlöftena infrias inte”
Hur lång tid är det kvar att rädda jorden? – här är svaret
Torka väckte Erics klimatkamp – skolstrejkar för planeten
Greta Thunberg fortsätter hamra in sitt budskap – men går det fram?
Ett SOS från Amazonas: ”Aktivister kampanjar för nödhjälp”
Global klimatstrejk – följ Syres rapportering

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV