Startsida - Nyheter

Radar · Inrikes

Kritik mot cannabisklinik: ”ETC vill smutskasta oss”

Marijuanaplanta i odling avsedd för tillverkning av medicinsk cannabis.

I två granskande artiklar skriver tidningen ETC om hur cannabiskliniken Aurea care har använt sig av aggressiva indrivningsmetoder mot sina patienter och att flera aktieägare har en tvivelaktig bakgrund. Nu slår företaget ifrån sig kritiken.

I en artikel som tidningen ETC publicerade i förra veckan beskrivs hur cannabiskliniken Aurea care har skapat oro hos flera av sina patienter på grund av korta ledtider när det kommer till betalningen. En av patienterna, 80-åriga Ann-Marie, beskriver för tidningen hur hon inte hinner betala fakturan som kommer till henne med med sin betalningsmetod: girobetalning på papper. För betalningen ska ha kommit in inom fem dagar – en ovanligt kort tid för ett förfallodatum. Efter det kom flera inkassokrav.

– Jag blir jättestressad och gråter av deras kravmejl. Jag orkar inte mer. Jag vill bara avsluta mitt liv men jag kan inte på grund av mina hundar, säger hon till ETC.

Samtidigt framför andra patienter liknande kritik mot företaget. En av dem, Mikael, fick ett recept på oljor med CBD och THC utskrivna till sig från den tidigare kliniken som koncernen drev, Aureum healthcare, som dock tvingades stänga efter hård kritik från Ivo, något som Syre då rapporterade om.

Men moderbolaget Aureum life investments AB öppnade snabbt en ny klinik, den nuvarande Aurea care. Patienten Mikael säger till ETC att han blev uppringd av den nya kliniken, men att de lagt på när han svarade.

– Sedan fick jag ett sms om att jag hade missat samtalet och debiterades 600 kronor. Jag bestred den men de sa att de inte tänkte backa. Jag betalade. Nu har jag bytt klinik, säger han till tidningen.

”En vanlig formulering”

Aureums presskontakt, Christian Engström, avfärdar kritiken.

– De drar upp en massa gamla storys och vill smutskasta oss, säger han till Syre om granskningen som ETC gjort.

När det kommer till de korta betalningstiderna säger han att de fem dagarna snarare är ett extra betalningsalternativ som de ger.

– Meningen är att man ska betala i samband med läkarkonsultationen, såsom man brukar göra med läkarbesök. Det här är en extra grej som vi gör. Antingen betalar man direkt, men vi vill vara hyggliga och möjliggöra för de som av tekniska skäl inte betalar då, säger han.

Att någon ska ha fått inkassokrav och meddelande om att ärendet gått till kronofogden känner han inte till.

– Jag har inte sett några exakta formuleringar. Men vad som kan hända är ju att det står att det kan gå vidare till inkasso om man inte betalar. Det är ju en vanlig formulering. Nu säger jag inte att det var så det var formulerat, för jag känner inte till det. Men det är jättetråkigt att det blivit så. Man ska inte behöva vara orolig. Har man betalat så kan man bortse från sådana meddelanden. Det är så det funkar vad man än köper. Vi har iallafall inte skickat ett enda ärende till kronofogden.

Påverkar inte de ”missförhållanden” som framkommit möjligheterna att driva legitim förskrivning av medicinsk cannabis?

– Ja, det finns ju inget företag som vill ha dålig publicitet, så det är klart att vi inte tycker om det. Det jag tycker att ETC missar i berättelsen är: Varför måste de här patienterna vända sig till en privat mottagning? Vi har inte fått bli regionansanslutna. Hela verksamheten bekostas av patienterna. Är man van att gå till vårdcentralen och sen kommer till oss och får betala kanske  600 eller 800 kronor är det klart att det kan kännas dyrt och att det är lätt att känna att det inte är som det ska vara. Men det är en stor skillnad.

– Vi vill inget hellre än att bli regionsanslutna. Varför får dessa patienter inte hjälpen från sina ordinarie läkare? Alla har provat de tunga opiater som finns och det har inte funkat. Men när de säger till sin läkare på vårdcentralen att de hört talas om medicinsk cannabis så får de nej, för att det är ”knark”. Varför är det så, när det finns hur mycket forskning som helst på detta.

Dömd aktieägare

I en uppföljande artikel som ETC publicerade i torsdags konstaterar de att det bland aktieägarna hos Aureum life finns dels en person som varit dömd för flera narkotikarelaterade brott. Dessutom återfinns Alexander Östling, son till företagsledaren Wonna de Jong, som driver fastighetsimperiet Wonna I de Jong fastigheter. Företaget har bland annat blivit känt för att till överpriser hyra ut skrubbar, industriutrymmen och gamla cykelrum till människor i desperat jakt på bostäder.

Men vem som är aktieägare ska inte påverka verksamheten, enligt Christian Engström.

– Har man varit dömd och avtjänat sitt straff så ska det inte finnas något förbud mot att jobba eller driva ett företag. Ägarna är de som de är. Vi är jätteglada att de vill investera i det här projektet. Dels för att vi tror det är en bra investering. Och sen är det så kul när vi ser att patienter som kommer till oss och mår så dåligt sedan kan må så mycket bättre efter bara några veckor, säger han.

Han konstaterar att ingen av aktieägarna påverkar den dagliga verksamheten i Aurea care, bortsett från Angelica Örnell, som också sitter i styrelsen.

Syre söker Aurea cares vd Therese Nader för ytterligare kommentarer.

Andreas Gustavsson, chefredaktör för Dagens ETC, har avböjt att kommentera med hänvisning till att ”Granskningen talar för sig själv”.

Läs mer:

Efter nedläggningsbeskedet – Aureum öppnar flera nya cannabiskliniker

Ny cannabisklinik öppnar i Stockholm

Cannabisklinik får grönt ljus

Cannabisutbildning startar i Sverige

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV