Zoom

Efter nedläggningsbeskedet – Aureum öppnar flera nya cannabiskliniker

Cannabiskliniken Aureum healthcare stängdes förra veckan efter skarp kritik från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Förra veckan tog Ivo beslutet om att omedelbart stänga ner cannabiskliniken Aureum healthcare. Men redan nu öppnar mottagningens moderbolag en ny cannabisklinik i Stockholm – och planerar att öppna uppemot tjugo till innan årsskiftet.
– Vi menar att den här konflikten handlar om att Region Stockholm och Ivo ogillar att vi skriver ut cannabisbaserade läkemedel, säger företagets presskontakt Christian Engström till Syre.

Turerna har varit många kring vårdmottagningen Aureum healthcare, som behandlar smärtpatienter med medicinsk cannabis. Den 7 september beslutade Region Stockholm om att stänga arbetsplatskoden för kliniken och därmed stoppa dem från att skriva ut recept inom läkemedelsförmånen. Beslutet motiverades med att det fanns brister i klinikens journalföring och att den rekommenderade läkemedelslistan inte hade följts.

En månad senare meddelade dock Socialstyrelsen att man upphäver beslutet och kliniken kunde fortsätta sin verksamhet.

Förra veckan kom sedan beskedet om att Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, ger kliniken verksamhetsförbud med omedelbar verkan på grund av mycket ”allvarliga brister, som visar att det föreligger en påtaglig fara för liv och hälsa”.

Ivos avdelningschef Sabina Wikgren-Orstam säger till Läkartidningen att det rör sig om en rad brister bland annat när det gäller journalföring, patientinformation och kompetens.

– Vi ser att medicinsk cannabis förskrivs i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet. Förskrivningen sker utanför vad läkemedlet är godkänt för att behandla och då utan att motivera anledningen till det. Vi ser också att man har gjort det utan att undersöka patienten och utan kontakt med patientens tidigare vårdgivare.

Aureum överklagar

Aureums presskontakt Christian Engström är kritisk till Ivo:s beslut. Hans ståndpunkt är att konflikten i själva verket handlar om att Region Stockholm och Ivo ogillar att kliniken skriver ut cannabisbaserade läkemedel överhuvudtaget.

Aureums presskontakt Christian Engström har länge varit en profil inom den svenska drogdebatten och han skriver bland annat krönikor för Cannabis i fokus
Aureums presskontakt Christian Engström har länge varit en profil inom den svenska drogdebatten och han skriver bland annat krönikor för Cannabis i fokus. Han har även varait Europaparlamentariker för Piratpartiet (2009-2014). Pressbild.

– I någon mening har de rätt att göra så här. Men vi menar att beslutet är helt orimligt och oproportionerligt. Det är brister som vi själva har rapporterat till Ivo och när vi upptäckte bristerna stängde vi av de här läkarna omedelbart.

Menar du att alla brister har åtgärdats i och med att ni har sagt upp läkarna?

– Ja, i och med det och att vi även har sett över våra rutiner och skaffat ett nytt och bättre journalsystem för att undvika sådant här i fortsättningen.

Aureum har överklagat beslutet till förvaltningsrätten, men enligt företagets advokat kan processen ta flera år. Samtidigt går företaget ut med nyheten om att de planerar att öppna ett tjugotal nya kliniker i Sverige innan årsskiftet samt flera kliniker i närliggande länder inom kort. Den första nya kliniken har de redan öppnat på Södermalm i Stockholm – bara en vecka efter att Aureum healthcare stängdes ner.

– Det finns väldigt få i Sverige som skriver ut medicinsk cannabis. Det är patienter som tidigare har gått på opiater och har kommit till oss och fått medicinsk cannabis och har kunnat trappa ut opiaterna. Om vi inte hade öppnat en ny klinik hade risken varit jättestor att de här patienterna tvingats tillbaka till att bli opiatmissbrukare igen, säger Christian Engström.

Varför startar ni den första nya kliniken i Stockholm när ni har haft problem med regionen här?

– Huvudsyftet är att på ett så snabbt och smidigt sätt som möjligt ta hand om de patienter som blir utan vård. Den förra kliniken var i Stockholm och då blir den nya det också.

Förskrivningen av det cannabisbaserade läkemedlet Sativex har ökat kraftigt under de senaste åren
Förskrivningen av det cannabisbaserade läkemedlet Sativex har ökat kraftigt under de senaste åren. Förskrivningen av läkemedlet ökade med 60 procent förra året jämfört med 2020. 2021 hämtade 650 patienter ut Sativex på apotek, jämfört med 415 patienter under 2020. Foto: Luis Hidalgo/AP/TT

Hur länge kommer det ta att få över patienterna till den nya kliniken?

– Vi jobbar så snabbt vi kan och när den förra kliniken stängdes hade de flesta patienterna recept för någon månad. Det hoppas jag att vi ska kunna föra över så det inte blir några avbrott i medicineringen.

Är ni inställda på att det kommer bli fortsatt tufft med de nya klinikerna?

– Ja, det är klart. Det är jättejobbigt att de försöker stänga ner oss med en massa byråkratiska tricks. Men samtidigt är det bra att det blir en offentlig diskussion om medicinsk cannabis. Om diskussionen kan handla om det som egentligen är kärnfrågan – om medicinsk cannabis är ett värdefullt tillskott till vården – då är det värt det på något vis. Då kan det leda till att det blir accepterat på bred front.

Vad tror du att motståndet mot medicinsk cannabis kommer ifrån?

– Det hänger ihop med synen att ”knark är bajs”. Diskussionen om cannabis för rekreationellt bruk har smittat av sig och gjort att det har blivit tabu inom vården också.

Syre söker Ivo för en kommentar om beslutet.

Läs mer:

Ny cannabisklinik öppnar i Stockholm

Cannabisklinik får grönt ljus

Cannabisutbildning startar i Sverige

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV