Radar · Inrikes

Cannabisutbildning startar i Sverige

Auerum har använt cannabis för medicinskt bruk vid sin klinik i Stockholm sedan 2020.

Intresset för medicinsk cannabis har ökat kraftigt i Sverige under de senaste månaderna. Det uppger smärtkliniken Aureum healthcare, som nu startar ett utbildningsprojekt för svenska vårdgivare.

De senaste månaderna har Aureum fått in över hundra konsultförfrågningar om smärtbehandling med medicinsk cannabis från svenska vårdgivare. Det skriver företaget i sitt senaste nyhetsbrev:

”Det är lika många konsultförfrågningar som på hela första halvåret i år, från vårdgivare som nu vill veta mer om hur smärtbehandling med medicinsk cannabis ges och fungerar.”

Stigmatiserat läkemedel

Enligt Auerum började förfrågningarna strömma in efter cannabiskonferensen Stockholm medical cannabis conference 2022, som hölls i slutet av maj.

”Något hundratal vårdkonsultationer avseende medicinsk cannabis kanske inte låter så mycket men det är det, speciellt med tanke på det stigma som omgärdar och har omgärdat läkemedlet. Tidigare har alldeles för många läkare i Sverige totalt vägrat prata om cannabis med patienten, oavsett hur ’trasig’ patienten varit av smärta och alldeles för mycket opiater”, skriver de i nyhetsbrevet.

Företaget har därför satt ihop ett team som ska utbilda svenska vårdtagare i behandling med medicinsk cannabis. Teamet består av farmakologen Stefan Broselid, läkaren Orzala Pazhman och Aureum healthcares vd Angelica Örnell.

– Min förhoppning är att den ska leda till ett ökat kunskapsläge och ett minskat stigma. Att läkare vågar skriva ut medicinsk cannabis som är ett förhållandevis säkert läkemedel i jämförelse med andra preparat som man använder för att behandla svår smärta, säger farmakologen Stefan Broselid om utbildningen, i en intervju med tidningen Cannabis i fokus.

Läs mer:

Fler får medicinsk cannabis på recept

Användningen av medicinsk cannabis ökar

Beslut kan minska cannabismotstånd

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV