Radar · Integritet

Beslut kan minska cannabismotstånd: ”Finns stark beröringsskräck”

Christina Gynnå Oguz har tidigare ansvarat för narkotikafrågor på Socialdepartementet samt arbetat på FN:s drog- och brottsbekämpningsbyrå.

FN:s narkotikakommission har beslutat att stryka medicinskt cannabis från listan över de farligaste drogerna. ”Det är svårbedömt om det kan minska motståndet mot medicinsk cannabis i Sverige för här finns mycket myter och stark beröringsskräck gällande all narkotika”, säger Christina Gynnå Oguz.

Christina Gynnå Oguz är bland annat tidigare chef för den svenska delegationen till FN:s narkotikakommission och före detta ordförande i EU:s  EU:s rådsarbetsgrupp för narkotikapolitik. Hon berättar att Världshälsoorganisationens expertgrupp för narkotikaberoende har gått igenom all forskning i ämnet, gjort en analys inkluderat en avvägning mellan terapeutisk nytta och beroendepotential samt gett rekommendationer.

– Det mest intressanta bland rekommendationerna är att man tog bort cannabis från kategorin som anses vara särskilt beroendeframkallande och skadliga narkotiska ämnen utan väsentlig medicinsk nytta, säger Christina Gynnå Oguz.

Redan 2019 rekommenderade Världshälsoorganisationen, WHO, att ta bort cannabis och derivat av plantan från lista fyra men omröstningen har skjutits fram, eftersom frågan är kontroversiell i många länder.

Cannabis har medicinsk verkan

Vad betyder beslutet?

– FN:s narkotikakommission har tagit ställning för att cannabis har medicinsk verkan. Det betyder inte att man släpper kontrollen på cannabis, en drog som kan missbrukas, men erkänner att det finns evidens för positiv inverkan på ett antal sjukdomstillstånd, säger hon.

Cannabis har i enlighet med FN:s narkotikakonvention från 1961 klassats i både lista ett och fyra och varit en av de mest kontrollerade substanserna tillsammans med bland annat heroin. FN:s definition har också varit ett argument från motståndare till cannabis.

– WHO anser att  det finns evidens för att inget annat preparat har samma verkan som cannabisbaserade läkemedel när det gäller behandling av spasticitet och viss form av epilepsi. Sedan har även framkommit att cannabis har en bra verkan på kronisk smärta hos vuxna och behandling av illamående i samband med cellgiftsbehandling.

Av de 53 medlemsstater som finns representerade i FN:s kommission, CND, röstade 27 för och 25 mot den 2 december, enligt ett pressmeddelande. En avstod från att rösta.

– I stort sett alla västerländska stater, däribland Sverige, röstade ja till att stryka medicinsk cannabis från listan över världens farligaste droger. Emot var mestadels länder i Asien och Afrika, säger Christina Gynnå Oguz.

Socialministern: Påverkar inte

Tobias Lundin Gerdås, statssekreterare hos socialminister Lena Hallengren, uppger till sajten Drug news.

”Sverige har röstat ja till WHO:s rekommendation om att stryka cannabis från lista fyra i 1961 års narkotikakonvention och låta cannabis endast ligga i lista ett i narkotikakonventionen. Denna omklassificering påverkar varken kontrollen av cannabis eller riskbedömningen avseende de negativa hälsoeffekter som finns av cannabisbruk.”

Narkotikakommissionens beslut påverkar inte ländernas lagstiftningar men många ser FN:s konventioner som en vägledning. Av förespråkare för en ändrad narkotikapolitik är beslutet en symbolisk seger.

– Beslutet kan innebära att minskat motstånd mot medicinsk cannabis. För det innebär att cannabis kan vara grunden för utveckling av nya läkemedel, säger Christina Gynnå Oguz.

– Det är svårbedömt om det får den effekt i Sverige, för här finns så mycket myter och stark beröringsskräck gällande all narkotika men jag hoppas att det leder till en mer sansad syn på cannabis.

Beslutet välkomnas av industrin och Dirk Heitepriem, chef på cannabisföretaget Canopy growth, uppger till New York times att det är ”ett erkännande av den positiva effekt som cannabis har på patienter”.

Läs även: FN tar bort cannabis från listan över ”farligaste drogerna”

Klassificeringar av narkotika

1: Innehåller mycket beroendeframkallande substanser som kan missbrukas eller omvandlas till droger, som är beroendeframkallande och kan missbrukas.
2: Innehåller mindre beroendeframkallande substanser, till exempel kodein.
3: Inkluderar preparat med narkotiska läkemedel som sannolikt inte kommer att missbrukas.
4: Inkluderar utvalda läkemedel, listade i 1, som anses särskilt skadliga för deras missbrukspotential. Används sällan i medicinskt syfte och kan vara föremål för särskilda kontrollåtgärder.
Källa: International narcotics control board