Radar · Utrikes

FN tar bort cannabis från listan över ”farligaste drogerna”

Medicinsk marijuana ska inte längre stå med på listan över världens farligaste droger – det beslöt FN i går.

Medicinsk marijuana tas från på listan över världens farligaste droger – det beslöt FN i går onsdag.

Med röstsiffrorna 27 – 25 beslöt FN:s narkotikakommission (CND),  igår onsdag, att anta Världshälsoorganisationens (WHO) rekommendationer att stryka medicinsk marijuana från listan över världens farligaste droger.

Beslutet påverkar inte direkt länders lagstiftningar, men många länder ser FN:s konventioner som en vägledning, och FN:s erkännande ses som en symbolisk vinst för förespråkare av en liberalare drogpolitik.

”Detta är en enorm, historisk seger för oss, vi kunde inte hoppas på mer”, säger Kenzi Riboulet-Zemouli, en oberoende forskare, till New York Times.

Inte oväntat är reaktionerna från cannabisföretagen positiva som hoppas att det nya beslutet ska att ge branschen ytterligare en skjuts.

Rekommendationerna att ändra klassificeringen av marijuana gjordes av Världshälsoorganisationen redan 2019, men frågan är kontroversiell i många länder, vilket ledde till att omröstning försenades.

CND omfattar 53 medlemsstater och har sitt huvudsäte i Wien. För närvarande har mer än 50 länder legaliserat medicinsk cannabis, Kanada, Uruguay och 15 amerikanska delstater har legaliserat cannabis helt. Mexiko och Luxemburg är närmast på tur.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV