Radar · Inrikes

Cannabisklinik får grönt ljus 

Socialstyrelsen upphäver nu Region Stockholms nedstängningsbeslut gällande den så kallade cannabiskliniken Aureums verksamhet.

För några veckor sedan beslutade Region Stockholm att vårdmottagningen Aureum Healthcare inte längre skulle ha rätt att skriva ut recept under högkostnadsskyddet. Detta på grund av brister i bland annat journalföring. Nu upphäver Socialstyrelsen Regionens beslut.

Den 7 september fattade Region Stockholm beslut att stänga arbetsplatskoden för Stockholmsbaserade Aureum Healthcare, som behandlar smärtpatienter med medicinsk cannabis. Kliniken skulle därmed inte längre ha möjlighet att skriva ut recept inom läkemedelsförmånen.

Bakgrunden till beslutet är kritik mot brister i mottagningens journalföring samt att den rekommenderade läkemedelslistan inte följts. Enligt Region Stockholm råder oklarhet kring om förskrivningen av cannabis varit medicinskt motiverad.

I morse meddelade dock Socialstyrelsen att man upphäver Regionens beslut. Aureums verksamhet kan därmed fortsätta som tidigare.

– Socialstyrelsen säger att vi får skriva ut cannabis mot smärta som vi har gjort. Det innebär att vi nu fortsätter behandla smärtpatienter så att de inte behöver återgå till tunga opiater, som ofta har många allvarliga biverkningar. Vi har hela tiden tyckt att vi har haft rätt, men det är klart att det alltid finns en oro när det blir juridiska förvecklingar,  säger Christian Engström, presskontakt på Aureum Healthcare.

 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV