Startsida - Nyheter

Zoom

Konspirationsteoretiker försöker värva sjuka: ”Kan splittra”

Tips om att delta i marscher mot coronarestriktionerna har delats i Facebookgrupper för sjuka.

Konspirationsteorier sprids i flera Facebook-grupper för sjukskrivna. I en av grupperna är självaste administratören drivande. Att teorierna florerar bland sjuka skulle kunna bero på känsla av maktlöshet, anser socialantropologen Annika Rabo. ”De kan vara ett uttryck för kritik mot makten, men det kan också vara manipulationer för att hetsa”, säger hon.

Många konspirationsteorier föds vid stora händelser i världen. Och de frodas i osäkra tider, som nu under coronapandemin, konstateras i en rapport som släpptes i våras från Myndigheten för samhällsberedskap, MSB.

På sociala medier sprids konspirationsteorierna effektivt. En plats där det förekommer är en Facebook-sida som riktar sig till sjuka, med över 5 800 medlemmar, erfar Syre.

”Media ljuger (…) Stämningen var magisk, kärleksfull och gigantisk” skriver mannen som administrerar sidan.

I det inlägget har han lagt upp videofilmer från en demonstration, som nyligen genomfördes i Stockholm, mot coronarestriktionerna. Där deltog bland annat högerextremister och fotbollshuliganer, rapporterar Expo.

Administratören har även lagt upp en video från en youtube-kanal som  producerar filmer om att välja ”mellan tyranni och verklig frihet”. I videon propageras det för att Sverige skulle vara en skendemokrati. Efter kritik från andra medlemmar i facebookgruppen tycks administratören dock ha plockat ned just det inlägget.

Även i andra grupper som riktar sig till sjukskrivna förekommer det att folk sprider faktafel och konspirationsteorier. I flera kommentarer i gruppen Försäkringskassanupproret tipsade en kvinna under vårvintern förra året om Tusenmannamarschen, en demonstration som genomfördes då. Hon uppmuntrade folk att gå dit och uttrycka sitt missnöje mot Försäkringskassan, när marschen i själva verket gick ut på att protestera mot coronarestriktionerna. Även i den demonstrationen deltog högerextremister.

Daniel Törnqvist, administratör för Försäkringskassanupproret, betonar att gruppen inte uppmuntrar till att delta i demonstrationer under pandemin, eftersom många är högriskgrupper. Dessutom ska gruppen vara opolitisk.

– Det är väldigt svårt för oss administratörer och moderatorer att hålla koll på alla kommentarer i en grupp med över 73 000 medlemmar. Men vi stoppar och bemöter inlägg flera gånger i veckan som handlar om faktafel eller konspirationsteorier, säger han.

Sprids i flera grupper för sjuka

En annan som märkt av alla konspirationsteorier är Peter, som är administratör på andra Facebookgrupper för sjukskrivna.

– Jag tillhör ju själv riskgrupper och har tvingats leva isolerad. Min frihet då? Den struntar de fullständigt i. Det är ett stort hyckleri, säger han.

För några år sedan tog han och några andra på sig rollen som administratörer för en Facebook-grupp som riktar sig till personer med sjukersättning, tidigare kallat förtidspension. Då var det väldigt många som ville göra inlägg om konspirationsteorier eller ge felaktig information. Det gjorde att administratörerna beslutade sig för att sätta upp regler för vad som får skrivas på sidan.

I våras släppte Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, en rapport om konspirationsteorier. Här Mikael Tofvesson, som då jobbade på MSB, men nu är avdelningschef på Myndigheten på psykologiskt försvar, vars arbetsuppgifter tidigare låg hos MSB. Foto Lisa Johansson/TT

Ett villkor för att få komma in i gruppen är numera att man lovar att inte sprida konspirationsteorier. Dessutom ska alla påståenden kunna beläggas med fakta från en oberoende källa.

– Det har varit väldigt mycket konspirationsteorier och inlägg med faktafel, men nu händer det inte lika ofta. De har väl märkt att de inte får sina inlägg godkända, säger Peter.

Även i två andra grupper som han administrerar var det vanligt med  konspirationsteorier, innan de införde regler för inläggen. Ett av de mest förekommande påståendena handlar om att ge andra svaga grupper skulden till varför sjuka utförsäkras. De är även vanligt att folk påstår att corona inte skulle existera eller att sjukdomen skulle gå att bota med C-vitamin och zink med mera.

– Ibland är det också väldigt konstiga teorier om världskonspirationer och att en liten grupp skulle styra hela världen, säger Peter.

Känsla av maktlöshet

Att vissa människor går djupare in i konspirationstänkandet kan bland annat bero på särskilda personlighetsdrag, som att ha lättare för att känna att världen är emot en. Men man behöver inte vara galen.

”Konspirationstänkande ska inte ses som ett tecken på personlig sjukdom, utan hellre som ett sätt att handskas med den moderna världens komplexitet. Konspirationsteorin är därför ofta ett symtom på en uppfattad obalans mellan de mäktiga och dem som står under deras makt”, skriver det europeiska forskarnätverket Compact, Comparative analysis of conspiracy theories, i boken Conspiracy theories and the Nordic countries, rapporterar Forskning & framsteg.

Nyligen gav Annika Rabo, professor emeritus i socialantropologi vid Stockholms universitet, ut en bok om konspirationsteorier. Hon är inne på samma spår som forskargruppen.

När teorierna kommer underifrån kan de ses som de maktlösas kritik av makten, anser hon.

Tror du att spridningen av konspirationsteorier bland sjukskrivna kan vara ett tecken på en känsla av maktlöshet? 

”Det kan i detta fall vara ett uttryck för kritik mot makten, eller det som uppfattas som folk eller grupper med makt”, skriver hon i ett mejl till Syre.

Samtidigt vänder hon på det.

”Men det kan också – och på samma gång – vara manipulationer för att hetsa”, skriver Annika Rabo.

Vad som gäller för just grupperna för sjukskrivna kan hon inte säkert säga eftersom hon inte har studerat just det fenomenet.

Orsakar splittring

Även Peter ställer sig frågande till vilka det är som sprider inläggen.

– Ibland undrar vi om det handlar om sjukskrivna människor eller om det är andra som bara försöker sprida osanningar och konspirationsteorier, säger han.

Och att använda konspirationsteorier för att skapa splittring har förekommit sedan långt tillbaka i historien, konstaterar Mikael Tofvesson, avdelningschef på Myndigheten på psykologiskt försvar.

– Vi vet att främmande makt försöker hålla vid liv och skapa misstro mot myndigheter och det svenska systemet. De döljer sig sig bland annat i sociala medier, säger han.

Men huvuddelen av de konspirationsteoretiska inläggen är inte producerade av främmande makt, utan produceras av den egna befolkningen i västvärlden.

Vilka personer eller grupper det är i Sverige som sprider konspirationsteorier kan Mikael Tofvesson inte kommentera, eftersom myndigheten inte bevakar den inhemska befolkningen, utan enbart yttre hot från främmande makt.

Rätt att uttrycka sin åsikt

Peter tycker det kan vara komplicerat att navigera kring vad som är okej att lägga upp och inte.

– Människor ska ju ha rätt att tycka saker. Det är en gränsdragning. Men även om vi inte gillar ett inlägg lägger vi upp det, så länge det har fakta från en oberoende källa, säger han.

Läs mer:

Rädsla och misstro – grogrund för konspiration

Bruna och konspiratoriska tankar växer i de gröna rörelserna – ”Min gröna värld krackelerade”

Vaccinationsmotståndet kan leda till att fler dör

Konspirationsmyter kan vara svåra att känna igen. För att fler ska kunna identifiera dem har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap tagit fram en rapport om de viktigaste kännetecknen. De är:

1) Mönster – allting hänger ihop

2) Planen – allting händer avsiktligt

3) Sammansvärjningen – några har planerat allting tillsammans

4) Onda avsikter – någon vill skada oss

5) Hemlighet – någon vill dölja något för oss

6) Bevis – det finns fakta som belägger konspirationen

7) Dualism – allting är svart eller vitt

8) Syndabockar – det är någon annans fel 

9) Demonisering – de skyldiga är onda

10) Systemkollapsen – samhället är på väg mot sitt yttersta slut

11) Sanningssägarna – den goda sidan har genomskådat konspirationen

12) Bläckfisken, dolken och dockspelaren – konspirationsteoriernas bildspråk

Källa: Rapporten Konspirationsteorier och covid-19: mekanismerna bakom en snabbväxande samhällsutmaning, utgiven av MSB.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV