Zoom

Vaccinationsmotståndet kan leda till att fler dör

En kvinna deltar i en antivaccinprotest i London i december.

Just nu pågår en massiv vaccinering runt om i världen mot covid-19 för att begränsa pandemin. Men samtidigt finns det stor misstänksamhet mot vaccinen i form av desinformation och konspirationsteorier. Lögner som kan komma att kosta liv, enligt experter.

“Du vet att covid-19 bara är en bluff”. Orden kommer från en bekant i Dubai. Jag har precis berättat att jag haft viruset men tillfrisknat. Det är svårt att förstå att någon skulle avfärda de tuffa veckorna med sjukdomen som jag just har genomlidit med att det var en bluff.

Men min vän är inte ensam om sina misstankar mot coronaviruset. Konspirationsteorier och lögner sprids på olika forum på nätet och via grupper på Facebook både i Sverige och i resten av världen. I Mellanöstern sprids uppgifter om att det är USA och CIA som ligger bakom sjukdomen, eller att Bill Gates driver en konspiration att injicera hemliga microchip i människors kroppar genom vaccinen.

Annan desinformation har religiösa förtecken där sjukdomen ska ses som ett Guds straff mot Kina för deras behandling av den muslimska minoriteten uigurerna. En annan falsk berättelse är den om en japansk familj som blev friska efter att ha konverterat till Islam, rapporterar tyska sajten Quantara.

Även i USA tror så många som 44 procent av de republikanska väljarna att Bill Gates försöker plantera microchips i amerikanerna för att kunna övervaka dem digitalt, visar en undersökning av Yougov.

I Indien har information spridits på Facebook om en dunderkur mot covid-19 baserad på uråldrig hinduisk visdom kring kons helande krafter. Medlet innehåller komjölk, dynga, urin och ghee-smör, rapporterar BBC.

Skeptisk vårdpersonal

Fas ett av Sveriges vaccinationsprogram pågår just nu där äldre på särskilda boenden, personer med hemtjänst och viss vårdpersonal ska prioriteras. Men även bland vårdpersonalen finns misstänksamhet. I skånska Burlöv har 42 procent av vårdpersonalen på särskilda boenden tackat nej till vaccinering, rapporterar DN. Det är siffror inte långt från den undersökning som kom i höstas som visar att viljan att vaccineras har minskat i Sverige sedan i våras. Drygt 40 procent är tveksamma till vaccinet och så många som var femte person tänker vägra ta vaccinet.

I en granskning av svenska vaccinkritiska Facebookgrupper som Sveriges radio Ekot har gjort dyker det ofta upp kommentarer om att vaccinet är ett brott mot mänskligheten, eller att det bara är ett påfund för läkemedelsbolagen att tjäna pengar. Andra inlägg försöker göra reklam för preparat som påstås stärka det egna immunförsvaret.

Samtidigt finns det tecken på att vaccinationskritiken växer i Facebookgrupper för vårdpersonal, rapporterar Aftonbladet. 
 
– Vårdpersonal är liksom alla andra inte vaccinerade mot desinformation. Det är varken förvånande eller konstigt att det här får genomslag. Det finns läkare och annan vårdpersonal som ingår i det vaccinskeptiska nätverket och bidrar till att driva på desinformationen. Utmaningen blir att försöka möta desinformationen så att det gör skillnad, säger Patrik Oksanen, som är senior fellow vid tankesmedjan Frivärld och ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademin.

Han har har tillsammans med Henrik Sundbom skrivit rapporten ”Informationspandemi – desinformation i skuggan av coronakrisen”.

– Med facit i hand borde kanske en förebyggande “desinformationsvaccinering” behövts i förväg, föreslår Patrik Oksanen.

– Forskningen visar också att ”debunking” har problem. För varje gång man repeterar en osanning ökar risken att den att fastnar, säger han.

Globalt hot

Frågan är hur det här kommer att påverka planen om att minst vaccinera 70 procent av befolkningen för att uppnå tillräcklig grad av immunitet. Vaccinationsmotstånd som fenomen anses så allvarligt att Världshälsoorganisationen WHO har lagt det på sin lista över hot mot den globala hälsan. 
 
– Vi har redan sett att desinformation kring coronavaccinet har dödat människor. Det finns en studie från pandemins tre första månader som uppskattar det till 800 döda i världen till följd av att man lyssnat på desinformation, säger Patrik Oksanen.

Patrik Oksanen är säkerhetsexpert på tankesmedjan Frivärld
Patrik Oksanen är säkerhetsexpert på tankesmedjan Frivärld. Han ser en fara i hur desinformationen kring covid-19 kan leda till att färre vaccinerar sig. Foto: Henrik Montgomery/TT

Den studie han refererar till publicerades i American journal of tropical medicine and hygiene i oktober förra året och visar att människor runt om i världen har dött efter att ha konsumerat enorma mängder alkohol eller metanol för att bota covid-19. Detta i tron att alkoholen desinfekterar kroppen och dödar viruset.

– Blir det en stor andel av befolkningen som inte vill ta vaccinet så kommer smittan fortsätta orsaka dödsfall och påverka samhällen negativt, säger Patrik Oksanen,

Radikaliserade yogamammor

Under senare tid har det kommit uppgifter om att antivaccinationsgrupper har gjort gemensam sak med extremhögern och andra populiströrelser för att egga på rädslan för covid-19. Bland annat har forskare sett hur den amerikanska alternativhögern har börjat att använda forum för antivaccingrupper för att locka fler följare och radikalisera anhängarna, rapporterar Los Angeles Times. 
 
– Vad som i praktiken startade med vaccinskeptiska bag-in-box-mammor och yogatyper har förvandlats till en militant del av covid-10-upproret och som har börjat att anamma extremhögern vokabulär och aktivism, säger Devin Burghart, som är vd för the Institute for research and education on human rights, till Los Angeles Times.

Nedstängning av konton

Efter stormningen den 6 januari av Kapitolium, där den amerikanska kongressen sitter, har nätjättarna Google och Facebook stängt ner tiotusentals konton med innehåll från extremhögern och den relativt nya gruppen av Qanonanhängare, som tror att världen styrs av en pederastisk maktelit som utför satanistiska riter. Även USA:s president Donald Trump har blivit blockerad från sociala medier som Twitter och Youtube.

En amerikansk studie visar att USA:s president Donald Trump förmodligen har varit den största spridaren av desinformation kring covid-19 i engelskspråkiga medier, rapporterar USA Today.

– Vaccinmotståndet varierar kraftigt mellan olika länder, i Europa brukar Frankrike och forna Sovjetstater vara de som är mest skeptiska till vaccin. Vi har också sett människor agera på desinformationen, som att attackera 5G-master runt omkring i Europa och stora demonstrationer i London och i Berlin. I Tyskland varnar man för att högerextrema grupper som inte tror på coronaviruset ska genomföra terrordåd, säger Patrik Oksanen.

Vaccinmotståndet

Motståndet mot vaccin är inget nytt för coronapandemin utan har funnits ända sedan de först skapades i slutet av 1700-talet. På senare år har diskussionen rört vaccinmotståndarnas ovilja att vaccinera sina barn, vilket har lett till nya utbrott av mässling i exempelvis Tyskland och Finland. En annan myt är att det finns ett samband mellan vaccin och autism, som läkaren Andrew Wakefield först hävdade i en vetenskaplig rapport 1998 i Lancet. Den rapporten har senare avslöjats ha stora brister och Lancet drog tillbaka den, men konspirationsteorierna kring vaccinen har trots detta inte minskat, utan tvärtom vuxit i kraft.

Inte heller hjälpte det att vaccinet Panderix mot svininfluensan 2008-2009 visade sig ge vissa biverkningar, som en ökad risk för narkolepsi hos barn och unga vuxna, även om väldigt få drabbades så hårt.

Statliga aktörer

Patrik Oksanen tycker att det är viktigt att skilja mellan desinformation och misinformation som florerar på nätet.

– En orolig förälder som delar något vaccinkritiskt han eller hon tror på men som är falskt ägnar sig åt misinformation, medan desinformation har en vilseledande avsikt bakom sig. Förutom de konspirationsteoretiska grupperna och de vaccinskeptiska som medvetet sprider falsk information finns det statsmakter som Ryssland och Kina. Det finns också ideologiska aktörer som vill underminera demokratin, säger Patrik Oksanen.

Han berättar att en annan kategori som medvetet sprider lögner är de personer eller företag som har ekonomisk vinning på att sprida desinformationen. Intäktskällorna kan vara från produkter som man säljer, från digital annonsering eller att man får pengabidrag från sina fans. Bland annat har personer i Sverige som säljer kolloidalt silver propagerat att det går att bota covid-19 om man följer deras kurer. Ibland samverkar de olika grupperna i spridandet av konspirationsteorierna, berättar Patrik Oksanen, som menar att Sverige inte är förskonat från den här typen av återanvändande av desinformation som ompaketeras och anpassas efter varje språkområde. 
 
–  För att förstå kraften i desinformationen så måste man förstå att sociala medier som Youtube, Facebook, Twitter med flera är möjliggörare för spridning och att det är många olika krafter som eldar på desinformationen i ett globalt ekosystem med aktörer, säger Patrik Oksanen.

Texten är korrigerad med att 42 procent av personal på särskilda boende i Burlövs kommun tackat nej till vaccin. Tidigare stod inte särskilda boende utskrivet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV