Radar · Inrikes

Många högerextremister i tusenmannamarschen

Organisationen Tusenmannamarschen för frihet & sanning protesterade mot coronarestriktioner och marscherade från Medborgarplatsen mot Gamla stan, men hindras av polis då de saknade tillstånd för demonstrationen.

Bland de som demonstrerat mot coronarestriktionerna i Stockholm under lördagseftermiddagen finns flera personer från högerextrema miljöer, det skriver Expo.

Arrangörerna bakom ”Tusenmannamarschen”, som samlade flera hundra personer under lördagseftermiddagen, är Frihet Sverige. Frontfiguren Filip Sjöström skriver så här om sin åsikt på facebook, rapporterar stiftelsen Expo:

”För mig blir det tydligt att det inte är jag som är konspiratorisk och bedriver en konspiration. Det är makteliten som skapat en konspiration mot universum, jorden, naturen och mänskligheten. Alla som tror på covid-19, lock-downs, masktvång, nya lagar och begränsningen i vår frihet är en del av konspirationen och upprätthåller den.”

Även om arrangörerna inte kommer från den högerextrema miljön är kopplingarna till högerextremism många, skriver Expo. Bland annat har den rasideologiska och antisemitiska tidningen Nya Dagbladet skrivit flera artiklar om och inför demonstrationen, och på demonstrationens Facebooksida har ”nazister och högerextremister i flera veckor deltagit i diskussionerna och kommit med tips och råd kring hur polisen ska hanteras”. Arrangörerna har heller inte reagerat på antisemitiska inlägg som skrivits på Facebooksidan, uppger Expo.

Expo konstaterar också att Nordiska motståndsrörelsens ledning har valt att inte associera rörelsen med protesterna, men på individnivå hittas många kopplingar. Bland annat skriver en NMR-aktivist från Skaraborg i en kommentar på Facebook att ”tyvärr deltar inte vi som organisation i Tusenmannamarschen, utan de av oss som dyker upp gör det bara som enskilda individer”.