Djur ska formellt erkännas som kännande varelser. Det föreslår den brittiska regeringen i ett nytt lagändringsförslag som nyligen presenterades i det brittiska parlamentet. Propositionen innehåller också punkter om förbud mot import av troféjakt och export av levande djur på djurtransporter.
För första gången någonsin kommer djur att erkännas som kännande varelser enligt brittisk lagstiftning. Det enligt det lagändringsförslag som i dagarna presenterades i det brittiska parlamentet som en del i regeringens nya handlingsplan för djurskydd, som syftar till att bättre skydda djurens välfärd och mående både i landet och internationellt.
Även om den nya formuleringen om att djur är kännande varelser inte ändrar på djurens rättsliga status i jämförelse med människans och juridiska personers, så innebär det att framtida lagstiftning och juridisk argumentation i frågor som rör djur, måste ta hänsyn till att djur upplever känslor som exempelvis smärta, glädje och rädsla. För att vägleda beslutsfattarna i dessa frågor ska det också upprättas en djurskyddskommitté bestående av experter på djurskydd och djurvälfärd, rapporterar tidningen The Guardian.
”Att formellt i lag erkänna att djur är kännande varelser som upplever känslor på samma sätt som människor är bara första steget i vår handlingsplan för djurvälfärd och djurskydd som ytterligare kommer att förändra djurens liv i detta land och stärka vår position som en global ledare” sa djurskyddsminister Lord Goldsmith i samband med att den nya lagen presenterades i parlamentet.
Flera djurskyddsorganisationer som under en längre tid har bedrivit kampanjer för att djur ska erkännas som kännande varelser i den brittiska lagstiftningen välkomnade beskedet.
”45 av Storbritanniens mest respekterade djurskyddsorganisationer har varit förenade i att kräva detta lagförslag, som erkänner att djur har förmågan att uppleva känslor, inklusive smärta, glädje och rädsla, och att deras känslor och välfärd förtjänar hänsyn och skydd när lagar görs”, sa Claire Bass, vd för organisationen Humane Society Internationals brittiska avdelning.
Regeringens nya handlingsplan innehåller också en rad andra förslag, bland annat ett förbud mot import av troféjakt och ett exportstopp av levande djur på djurtransporter, som vid upprepade tillfällen har lett till att hundratusentals djur svultit ihjäl i trånga, smutsiga utrymmen till sjöss.
Andra åtgärder som inkluderas är bekämpning av husdjursstöld som har kommit att bli ett växande problem i samband med att efterfrågan på husdjur, speciellt hundvalpar, blivit större under coronapandemin. Enligt planen ska också importreglerna ändras för att försöka stoppa den internationella hundsmugglingen. Ett förbud mot halsband med elektriska stötar som används för att träna husdjur är också aktuellt.
Inget förbud mot burhållning
Även om regeringens åtgärder tolkas som ett steg i rätt riktning av många djurrättsorganisationer finns det fortfarande en del punkter som saknas i handlingsplanen. Trots att djuren nu offentligt kommer att erkännas som kännande individer är det exempelvis fortfarande tillåtet att hålla landets miljoner suggor och värphönor i burar och boxar.
Läs mer:
Två år sedan nya djurskyddslagen: ”Långt ifrån djurens välfärd”
Burfri djurhållning på agendan i EU: ”Fullt stöd för en omvandling”
Djur fast på fartyg i Suezkanalen – hundratusentals riskerar svälta ihjäl