Radar · Fred

Ny protest mot svenska Elbit – aktivister blockerade kontor

Polis tillkallades när två aktivister tog sig in i lokalerna till Elbit systems svenska dotterbolag.

Aktivister från nätverket Stäng ner Elbit tog sig igår in i byggnaden där det israeliska vapenföretaget Elbits svenska dotterbolag har sina lokaler. De lyckades blockera kontoret i en timme, i protest mot Sveriges vapenaffärer och Israels folkmordshandlingar i Gaza.

Elbit systems Sweden AB är ett dotterbolag till det Israel-baserade vapenföretaget Elbit Systems, som i sin marknadsföring framhåller att deras produkter är testade i strid. I praktiken betyder detta att vapnen använts av israelisk militär mot den palestinska befolkningen, vilket både fått många tunga investerare att dra sig ur bolaget och gett upphov till omfattande protester. Den svenska försvarsmakten gör trots det återkommande affärer med Elbit systems Sweden, och så sent som den 25 oktober 2023 tecknades ett avtal värt 1,7 miljarder.

I Göteborg, där svenska Elbit har sitt kontor, finns nätverket Stäng ner Elbit, som vid flera tillfällen genomfört protester vid företagets lokaler. Igår måndag var det dags igen, när två aktivister tog sig in i byggnaden i syfte att blockera kontoret. De kunde så göra i lite över en timme innan de blev bortförda av polis. På måndagskvällen hade en av dem släppts, enligt ett pressmeddelande från nätverket. I det citeras också en av aktivisterna:

”Jag tycker att det är min plikt som medmänniska att göra allt jag kan för att protestera. Folkmordet mot palestinier har pågått i månader, under tiden har den svenska staten tecknat ett miljardavtal med det svenska dotterbolaget till Israels största vapenföretag. Trots den omfattande dokumentationen av krigsbrott och ett uttalande från internationella domstolen i Haag (ICJ) väljer våra politiker att fortsätta att stödja den israeliska ockupationsmakten på detta sätt, medan Wallenstam fortsätter att hyra ut sina lokaler till Elbit.”

På måndagen kom länderna i FN:s säkerhetsråd för första gången överens om en resolution för temporär vapenvila i Gaza. FN-rapportören Francesca Albanese presenterade samtidigt en rapport där hon konstaterar att det finns tydliga indikationer på att Israel brutit mot tre av de fem lagar som listas under FN:s folkmordskonvention.