Radar · Fred

Protester mot israelisk vapenfirmas filial i Göteborg

Demonstranterna trotsade regnet och samlades utanför Elbits svenska filial i Göteborg med ett tydligt budskap.

Under fredagseftermiddagen genomförs en protestaktion utanför det israeliska vapenföretaget Elbit systems svenska kontor i Göteborg. Kampanjens syfte är att företaget ska lämna landet och att Sverige ska upphöra med att köpa in materiel från Elbit, vars vapen används mot Palestinas befolkning av den israeliska militären.

Sverige är en flitig inköpare av krigsmateriel från det israeliska vapenföretaget Elbit systems. Bland annat har Försvarsmakten köpt militära radiosystem och stridsledningssystem och i januari 2023 tecknade man ett avtal med Elbit på runt 500 miljoner kronor för ny militär kommunikationsutrustning.

Elbit systems förser också Israels militär med vapen och utrustning, som använder dessa i angrepp mot den palestinska befolkningen. Detta har gjort att flera tunga bolag tagit avstånd från Elbit. Bland annat avyttrade storbanken HSBC 2018 sina tillgångar i Elbit efter påtryckningar, och flera av de svenska AP-fonderna uteslöt Elbit systems från sina investeringar redan 2010. Bolagets verksamhet bedömdes inte ”vara förenlig med internationell lag”.

Fredlig aktion med krav

Sverige är ändå en så pass lovande marknad att Elbit systems 2021 upprättade en svensk filial i Göteborg, något som har väckt motstånd. Före sommaren tog två solidaritetsgrupper initiativ till en kampanj mot företaget, där Ung vänster i Göteborg och Bohuslän numera också ingår. I eftermiddag kallar man till samling utanför Elbit systems svenska filial i en aktion som beskrivs som fredlig, men med tydliga krav.

– Vi kommer låta dem veta att vi finns och inte tycker att de ska vara där, läsa upp några uttalanden och om vi får möjlighet lämna över ett skriftligt uttalande, säger en representant från nätverket Stäng ner Elbit.

Ett spaningsplan från Elbit systems, en israelisk vapentillverkare som i sin marknadsföring försäkrar att deras vapen är stridstestade
Ett spaningsplan från Elbit systems, en israelisk vapentillverkare som i sin marknadsföring försäkrar att deras vapen är stridstestade. Foto: Giles Thomas/Flickr, CC by 4.0 Deed

Att handla med vapen är en anledning så god som någon till kritik, fortsätter hen, men Elbits ”affärsmodell är att mörda palestinier och sen använda det som marknadsföring för sina vapen”. Företaget tillverkar exempelvis fjärrstyrda torpedbåtar och palestinska fiskare har vittnat om hur de attackerats av sådana förarlösa båtar, enligt Corporate watch.

– Hela deras marknadsföring bygger på att vapnen är testade i strid, och då är det mot fiskare i Gaza. Sedan säljs vapnen till skurkstater.

Drönare över Medelhavet

Elbits produkter hittar både till auktoritära stater som Turkiet och till åtskilliga demokratiska länder i väst, som Spanien, Schweiz och Storbritannien. Övervakningsutrustning från Elbit används också av USA vid gränsen mot Mexiko, och i EU:s gräns- och kustbevakning Frontex arsenal ingår Elbits drönare med uppgift att identifiera migranter på Medelhavet, som där ofta lämnas åt sitt öde, vilket bland annat The Guardian rapporterat om.

Även om Sverige inte köper faktiska stridsvapen, utan styrsystem och understödsmateriel, så går pengarna direkt till att utveckla nya vapen, säger nätverkets talesperson.

– Elbit systems ska ut ur Sverige och Göteborg, Sverige ska inte bedriva någon handel med dem och ge dem pengar.

Läs mer:

Drönare istället för räddningsbåtar på Medelhavet