Radar · Politik

V vill se Sverige bryta med israelisk vapenjätte

"Det är vansinne att Sverige har militära samarbeten med Israel i dag," säger Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar.

Vänsterpartiet vill att Sverige bryter all militär kontakt med Israel.
– Om omvärlden, Sverige med flera, sätter press på Israel så kommer dödandet att upphöra, hävdar partiledaren Nooshi Dadgostar.

V riktar bland annat in sig på ett avtal som Försvarsmakten slöt i oktober värt 1,7 miljarder med Israelbaserade Elbit systems, en stor vapentillverkare.

VP kräver också att regeringen kallar hem försvarsattachén från Tel Aviv och sätter stopp för svenska Aimpoints försäljning av rödpunktssikten till den israeliska vapentillverkaren Emtan. Enligt en granskning av ETC förser Emtan bosättare på Västbanken med sina vapen.

”Vansinne”

– Det är vansinne att Sverige har militära samarbeten med Israel i dag. Det är läge för regeringen att sätta press på Israel att följa den internationella rätten och sluta med dödandet, säger Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar.

Hon tar Nederländerna som exempel där en domstol nyligen slog fast att landet måste sluta exportera delar för stridsflygplan till Israel med motiveringen att risk finns för att de används i allvarliga brott mot internationell rätt.

Tas upp i debatt

– Vi kommer ställa de här frågorna till utrikesministern och han får i så fall motivera varför man fortsatt ska sälja vapen till ett krigförande land, säger Dadgostar inför onsdagens utrikespolitiska debatt i riksdagen.

– Det är viktigt för svensk säkerhet att vi inte är inblandade i Israels bombande och krig, säger Nooshi Dadgostar.