Startsida - Nyheter

Radar · Migration

Kan få sex års fängelse för att ha hindrat migranter gå i land

Matteo Salvini.

En italiensk åklagare yrkar på sex års fängelse för Italiens tidigare inrikesminister Matteo Salvini. Detta då han under sin tid som inrikesminister 2019 hindrade över hundra migranter på migrantfartyget Open Arms att gå i land under flera veckor.

I augusti 2019 nekade dåvarande inrikesminister Matteo Salvini fartyget Open Arms att gå i land på Sicilien. Ombord på fartyget fanns 147 migranter och båten blev kvar till havs under nästan tre veckor. Under den tiden valde flera av migranterana att i desperation hoppa överbord för att simma in till land. Barn och personer med hälsoproblem tilläts gå i land tidigare, men det tog närmare tre veckor – och ett beslut från en domare – innan de övriga kunde nå land

Under åren 2018 och 2019 blockerade blockerade Salvini minst 25 fartyg med flyktingar ombord från att lägga till i Italien. Långt ifrån alla har lett till rättsliga processer, men i detta fall har en rättegång pågått sedan 2021. Under lördagen yrkade åklagaren på sex års fängelse för kidnappning och för att ha missbrukat sin tjänsteställning.

Salvinis inställning till det hela är samma som han vidhållit hela tiden. ”Jag förklarar mig skyldig till att ha försvarat Italien och italienarna, jag förklarar mig skyldig för att ha hållit mitt ord”, sa han enligt nyhetsbyrån Ansa. Han tillägger:

– Aldrig har någon regering och aldrig har någon minister i historien anklagats och ställts inför rätta för att ha försvarat sitt lands gränser.

Medhåll från Meloni

Salvini har fått stöttande kommentarer från såväl internationellt håll – såsom Elon Musk och franska högerpopulistiska politikern Marine Le Pen – som från Italiens premiärminister Giorgia Meloni. 

– Att förvandla det till ett brott, skyldigheten att skydda de italienska gränserna från illegal invandring, är ett mycket allvarligt prejudikat, min totala solidaritet med minister Salvini, sade Meloni enligt Ansa. 

Premiärministerns ställningstagande i frågan får hård kritik från oppositionshåll. 

– Vi anser att den verkställande och dömande makten är separata och autonoma. Det är en princip som kallas maktdelning, konstaterade oppositionsledare Elly Schlein, och fortsatte: 

– Därför borde institutionell respekt medföra att man inte kommenterar öppna rättegångar.

En dom i fallet väntas komma under oktober. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV