Radar · Nyheter

Proactiva Open Arms har lagt till i Italien

Open Arms lade till i hamnen i Lampedusa sedan italienska åklagarmyndigheten beordrat att samtliga migranter skulle släppas i land.

De sista 83 passagerarna ombord på den spanska organisationen Proactiva Open Arms räddningsfartyg har efter 19 dagar ombord fått stiga av på Lampedusa. Men ombord på Ocean Viking väntar fortfarande 356 flyktingar och migranter på en säker hamn.

Den spanska organisationen Proactiva Open Arms kunde igår släppa av samtliga personer som de räddat ombord på fartyget Open Arms för 19 dagar sedan. 27 minderåriga evakuerades från fartyget under helgen, följt av ett par passagerare som på grund av medicinska skäl flyttats från båten. Drygt tio personer har även hoppat från Open Arms för att i desperation försöka simma i land. 

På tisdagen tog vad den spanska organisationen Proactiva Open Arms kallar för en mardröm slut. Luigi Patronaggio, chefsåklagare i Agrigento på Sicilien, flög med helikopter till Lampedusa på morgonen.

– Situationen ombord på den spanska icke-statliga organisationens räddningsfartyg Open Arms är explosiv, sa Luigi Patronaggio enligt the Guardian innan han reste till Lampedusa.

Enligt volontärer ombord på Open Arms har läget ombord blivit allt värre under de 19 dagarna. Ombord på fartyget finns bara två toaletter och mycket knappt om plats. 

Ska utreda förhållandena ombord

Open Arms har nu beslagtagits och kommer föras till samma ställe där två andra beslagtagna livräddningsfartyg ligger i hamn, rapporterar La Repubblica. Sea-Watch och Mediterranea Saving Humans har inte tillåtits återuppta sina uppdrag sedan i juli.

Läkare utan gränser skriver att Open Arms utan fördröjning måste tillåtas återgå till att rädda liv. 

The Guardian uppger dock att fartyget beslagtagits på grund av att åklagarna vill utreda under vilka förhållanden migranterna lämnats under 19 dagar till sjöss. När de undersökte fartyget och beordrade att det skulle få lägga sa de att hälso- och hygienförhållandena hade ”nått oroande nivåer”.

Inte följa Italiens exempel

Den spanska försvarsministern Margarita Robles menade att det rådde en humanitär nödsituation ombord på Open Arms i tisdags. Hon sa att Spanien inte tänkte följa Italiens exempel och titta åt andra hållet så som Italiens inrikesminister Matteo Salvini gjort. Innan Agrigentos chefsåklagare Luigi Patronaggio reste till Lampedusa och beordrade att Open Arms skulle få lägga till sade den spanska regeringen att det militära fartyget Audaz skulle lämna basen Rota i Cádiz. Därifrån hade det varit tre dagar till Lampedusa och Open Arms.

Om det spanska fartyget begett sig till italienska vatten för att ta hand om flyktingarna och migranterna hade det varit första gången ett EU-land hade behövt genomföra en liknande räddningsaktion i ett annat EU-lands vatten, skriver The Guardian.

Ocean Viking utan säker hamn

Men samtidigt som Open Arms kunnat lägga till väntar fortfarande Läkare utan gränser och SOS Mediterranee på en säker hamn att lägga till i. Ombord på deras fartyg finns 356 personer.

”Idag markerar den tolfte dagen sedan Ocean Viking avslutade sin första räddningsinsats. 356 överlevare är fortfarande strandade på centrala Medelhavet. Ombord växer ångesten: ”Varför rör vi inte på oss?”, ”Kommer vi åka tillbaka till Libyen?”

”De måste tas till en säker plats nu!”, skriver Läkare utan gränser på Twitter. Människorättsorganisationen publicerade även en video tillsammans med tweeten där trångboddheten ombord syns tydligt.

Anklagas för kidnappning

I förra veckan öppnade domare på Sicilien en förundersökning om kidnappning av de som hållits kvar ombord på Open Arms. Vem som anklagas är ännu inte offentliggjorts men om åklagarna väljer att ta fallet vidare riskerar den italienska inrikesministern att anklagas för kidnappning för den andra gången, skriver The Guardian.

I augusti förra året hindrade Salvini den italienska kustbevakningens fartyg Ubaldo Diciotti från att lägga till när de räddat 177 personer ur havet. I januari bestämde en italiensk domstol att Salvini skulle ställas för rätta. Han hade dock tur den gången. Femstjärnerörelsen röstade för att han skulle få behålla sin parlamentariska immunitet och han kunde inte anklagas för brottet och därmed fällas.