Radar · Migration

Hindrade migrantbåt – tidigare inrikesminister riskerar 15 års fängelse

Matteo Salvini efter rättegångens första dag i Palermo.

Rättegången mot italiens före detta inrikesminister Matteo Salvini har under lördagen påbörjats i Palermo. Salvini står åtalad misstänkt för kidnappning efter att ha hindrat en migrantbåt att lägga till i Sicilien 2019. Migranterna blev fast på Medelhavet i nära tre veckor.

147 migranter ska ha befunnit sig på den båt, som tillhörde organisationen Open arms, som den dåvarande inrikesministern och nuvarande Lega nord-ledaren Matteo Salvini ska ha hindrat från att lägga till i Italien. Händelsen skedde i augusti 2019.

Migranterna som var ombord på båten hade räddats av Open arms då de var på väg över medelhavet.

Fast i tre veckor

Efter att båten stoppats från att lägga till i Italien blev den fast ute på Medelhavet i nästan tre veckor. Under tiden som båten stod och väntade så hoppade flera migranter i desperation över bord för att på egen hand försöka simma in till fastlandet. 

En bild från migrantbåten som var fast utanför Italiens kust i augusti 2019
En bild från migrantbåten som var fast utanför Italiens kust i augusti 2019. Foto: Francisco Gentico/AP/TT

Matteo Salvini menar själv att han fullgjort sitt uppdrag som inrikesminister genom att ha hindrat båten med migranter.

Salvini postade en bild på sig själv på Twitter innan förhandlingen började där han skrev: ”Det här är rättssalen i Palermo-fängelset. Rättegången som vänstern och fans av illegal invandring börjar: hur mycket kommer det att kosta de italienska medborgarna?”

Migranter vittnade

Både migranter och vittnen från Open arms deltog under den första rättegångsförhandlingen under lördagen.

”Den första rättegångsförhandlingen är över mot Salvini där domaren har släppt in alla vittnen och de bevis som krävs. Vi är nöjda. Nästa förhandling sker den 17 december. Vi fortsätter.” skriver Open arms på Twitter.

Skärmbild från Matteo Salvinis Twitter
Skärmbild från Matteo Salvinis Twitter

Matteo Salvini har anklagats för liknande fall tidigare. Tidigare i år beslutade domstolen att inte ta upp ett fall där han under 2019 ska ha hindrat en båt med 116 migranter lägga till i Italien.

Den före detta inrikesministern blockerade minst 25 fartyg med flyktingar mellan sommaren 2018 och 2019. Det fösta fallet var fartyget Aquarius, som bland annat Läkare utan gränser arbetade ombord på.

Om Salvini döms riskerar han fängelse i upp till 15 år.

Läs mer:

Syre: Legaledaren Salvini inför rätta för beslut om migrantfartyg

Syre: Matteo Salvini: ”Skydda gränserna var min plikt”