Radar · Miljö

Matteo Salvini: ”Skydda gränserna var min plikt”

Salvini under onsdagen i den italienska senaten.

Italiens före detta inrikesminister Matteo Salvini ska ställas inför rätta för att ha hindrat ett fartyg med över 100 flyktingar ombord från att lägga till i Italien. Själv hävdar Salvini att han handlat med Italiens bästa för ögonen och välkomnar rättsprocessen.

Att inleda fallet mot Matteo Salvini har möjliggjorts efter en omröstning i senaten som hävt hans immunitet. I december i fjol beslutade ett ministerråd i Catania på Sicilien att Matteo Salvini skulle prövas för att ha nekat asylsökande ombord på kustbevakningens fartyg Gregoretti från att lägga till under fyra dagar. Salvini kan i minst tre fall ha gjort sig skyldig för att ha kidnappat flyktingar då han tvingat dem att vara kvar ombord på räddningsfartygen.

För att inleda en rättegång mot en minister krävs en majoritet i senaten. Fler rättegångar kan bli aktuella för Matteo Salvini, som i senaten under omröstningarna krävde att han skulle ställas inför rätta. Det är första gången sedan mediemogulen Silvio Berlusconis tid som en italiensk politiker kan komma att stå inför en sån lång rad av rättegångar, enligt The Guardian. Den 27 februari kommer nästa omröstning att ske, som gäller ett fall där den spanska frivilligorganisationen Open arms fick vänta i hela 20 dagar till havs med 177 flyktingar ombord.

Matteo Salvini har välkomnat upplösandet av hans immunitet – ett sätt att signalera att han inte har gjort något fel. Han kommer gå till rättssalen med huvudet högt och hävdar att det var hans plikt att skydda gränserna, rapporterar The Guardian. 

”Salvini har uppmanat alla senatorer att de skall rösta för att han blir av med sin immunitet. Det är uppenbart att Matteo Salvini har valt att spela rollen som offer”, skriver DN:s Peter Loewe i en kommentar. 

Blockerade 25 fartyg

Den före detta inrikesministern blockerade minst 25 fartyg med flyktingar ombord från att lägga till i Italien mellan sommaren 2018 och 2019. Det fösta fallet var fartyget Aquarius, som bland annat Läkare utan gränser arbetade ombord på.

Senatorn Gregorio de Falco, som tidigare arbetat för den italienska kustbevakningen, sa enligt The Guardian att Salvinis order om att förhindra flyktingar från att lägga till var en onödig grymhet. På twitter citerade Salvini fascisten och poeten Ezra Pound: ”Om en man inte är villig att att slåss för sina idéer är idéerna inte värda något, och inte heller han.

Salvini kan också komma att ställas inför rätta för att verbalt ha kränkt Carola Rackete, en kvinnlig kapten som i somras fick mycket uppmärksamhet efter att ha lagt till med flyktingar ombord i Italien. Salvini hävdade att hon skulle betala dyra böter och Rackete riskerade också fängelse i upp emot 15 år.

I januari friade Italiens högsta domstol Carola Rackete och sa att hon aldrig borde ha gripits.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV