Radar · Migration

Legaledaren Salvini inför rätta för beslut om migrantfartyg

Matteo Salvini kommer att ställas inför rätta, anklagad för kidnappning av de personer ombord på räddningsfartyget Open arms som inte kunde gå i land under 19 dagar till sjöss i augusti 2019.

Italienska Legaledaren Matteo Salvini ska ställas inför rätta för de beslut han tog som inrikesminister 2019, då ett räddningsfartyg med migranter hindrades gå i land på italiensk mark. Brottsrubriceringen gäller kidnappning.

En domstol i Palermo på Sicilien har beslutat att det ska hållas rättegång mot den högernationalistiska Legaledaren Matteo Salvini. Rättegången inleds den 15 september och kommer att behandla fallet där räddningsfartyget Open arms nekades att gå i land på ön Lampedusa, ett beslut som Salvini tog under sin tid som inrikesminister. Det hela ledde till att fartyget blev fast till sjöss under 19 dagar i vad som beskrivits som ett humanitärt nödläge, innan de kunde gå i land efter ett åklagarbeslut om evakuering, något som Syre då rapporterade om.

Det domstolen ska avgöra är om Salvini gjort sig skyldig till kidnappning av de personer som befann sig ombord på fartyget. Om Legaledaren döms som skyldig riskerar han 15 års fängelse och skulle förlora rätten att inneha några regeringsuppdrag.

Den spanska organisationen Proactiva open arms som äger räddningsfartyget välkomnar beslutet om rättegång.

”Att kränka en grundläggande rättighet som skydd av människor till sjöss för politisk propagandas skull är skamligt” säger grundaren Oscar Camps i ett uttalande på twitter, och tillägger att rättegången skulle vara ”en möjlighet att bedöma en period av europeisk historia”.

Salvini själv visar upp ett lugn inför rättegången.

”Jag går till rättegången med huvudet högt, i både ert namn och mitt. Italien först, alltid”, tweetade han efter beslutet.

Under sin sin 14 månader långa tid som inrikesminister stoppade Salvini flera räddningsfartyg och han riskerar flera liknande åtal. I förra veckan tog en åklagare ett beslut om att inte gå vidare till rättegång angående ett fall med kustbevakningsfartyget Gregoretti, där 116 migranter hölls kvar till sjöss under fem dagar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV